Fastelavensboller

Smelt smør, tilsett melk , Kesam og egg og varm til blandingen er fingervarm. Smuldre fersk gjær ut i litt av den fingervarmevæsken ( tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).

Elt sammen den fingervarme væsken, gjær, sukker, kardemomme, sukker, litt salt og mesteparten av melet. Elt til deigen blir smidig og slipper bakebollen. Dekk til bakebollen og la deigen heve i 30 -40 min.

Ta deigen ut på melet bakebord. Ønsker du rosiner i bollene elt det inn i deigen på bakebordet. Del deigen opp i ca små biter og trill til boller. Sett bollene på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min .

Pensle ev med egg og stek i varm stekeovn 230 oC i 8-10 min. Avkjøl på rist.

Tips:

For de med melkeallergi, sløyf Kesam, bruk 150 margarin uten melk og salt eller 11/2 dl nøytral olje feks mais eller solsikkeolje. Ca 7 ½ dl vann erstatter melk og Kesam. Egg kan sløyfes.

Forslag til fyll:

- Del bollen og fyll med pisket krem og ev rørte bær. Dryss over melis.

- Lag en liten fordypning i de ferdig uttrillede bollene og fyll med revet marsipan, en liten bit sjokolade , vaniljekrem eller litt fast syltetøy. Dekk godt til hullet og sett med skjøten ned på stekebrettet.

Ferdig stekte boller kan pensles med litt smeltet smør og drysses med sukker.

Mer innhold fra TV 2