Fargerik grønnsakspasta

Det er vegtartirsdag på Wenches kjøkken! Hun lager grønnsakspasta servert med tomatsaus, pesto eller hvit urtesaus.

Grønnsakspasta servert med tomatsaus, pesto eller hvit urtesaus. Velg den du liker best!

Hvit saus kan lages glutenfri ved å jevne melken med maisennamel. Tåler du ikke melk, prøv Gryr (en melkefri «fløte») eller melkevarianter som tåles.

Lag sausene før grønnsakspasta kokes.

Til 4 personer

Grønnsaker til pasta:

  • 1-2 squash
  • 1-2 avlange søtpoteter
  • 1 pastinakk
  • 2-3 gulrøtter
  • vann, salt, olivenolje

Tomatsaus:

  • 3-4 gulrøtter
  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • olje
  • 3-4 ss tomatpuré
  • 1-2 bokser knuste hermetiske tomater (ca. 6 dl)
  • 1 dl grønnsakkraft eller annen kraft/buljong (konsentrert kraft/fond fra flaske må spes ut med litt vann)
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss tørket oregano eller Provence krydder
  • salt og pepper
  • 1 ss balsamicoeddik
  • revet parmesan til servering (kan sløyfes)

Skrell og riv opp gulrøtter, rens og finhakk løk og hvitløk.

Varm olivenolje på middels varme i en liten stekepanne med høye kanter eller en kasserolle. Tilsett revet gulrot, løk og hvitløk og la frese uten å bli brunt (2-3 min). Tilsett tomatpuré og la frese videre i 2-3 min. Tilsett krydder, hermetiske tomater og kraft. Kok opp og la småkoke/trekke i 20-30 min uten lokk. Smak til med krydder, salt, pepper og balsamicoeddik.

Hvit urtesaus:

  • 1 ½ ss smør eller margarin uten melk eller olje
  • 2 ss finhakket løk
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • ca 2 dl hakkede urter (f. eks persille, oregano, basilikum, gressløk eller 2 ss tørkede urter, som Provenceblanding (tilsettes sammen med smøret)
  • salt, pepper
  • litt finrevet muskatnøtt (kan sløyfes)

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melken mens du visper godt. Vil du lage en mager saus, visp sammen hvetemel og kald melk og kok opp under omrøring. La sausen trekke 6-8 min. Rett før servering tilsett urter og kjør sammen til en glatt saus med en stavmikser. Smak til med salt og pepper eventuelt litt revet muskatnøtt.

Melkefri: Erstatt med havremelk, rismelk, soyamelk eller melkeerstatning som tåles. Smør erstattes med melkefri margarin eller olje.

Glutenfri: Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt vann/melk.

Pesto

  • 2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne) kan sløyfes ved allergi
  • 1 stor potte basilikum, persille eller en blanding av friske krydderurter
  • ca. 1 1/2 dl olivenolje
  • ca. 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerne i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 8-10 dager.

Grønnsakspasta:

Skyll squash og grønnsaker og stimle dem på en spiralkutter/spiralizer eller del i lange strimler med en ostehøvel og skjær så i tynne strimler.

Kok opp lettsaltet vann, legg først i rotgrønnsakstrimlene og la koke 2-3 min før squashstrimlene legges i. Kok videre i ca. 1 min. Hell av kokevannet og vend litt olivenolje litt sitronsaft og flaksalt.

Server grønnsakspasta med persillesaus eller tomatsaus og eventuelt et godt dryss med revet, lagret hvit ost.