Eplemos med smak av kanel

Og urteeddik

Oppskriftene er hentet fra kokeboken ”Sylting og safting hele året ” av Gunda Djupvik , Samlaget Forlag.

Eplemos med smak av kanel:

Godt på brødskiva, som fyll i søt gjærbakst, til dessert for eksempel tilslørte bondepiker.

Rens og del eplene i biter og legg i en kasserolle sammen med kanelstang og hell på vann.
Kok i ca 5 min til eplene er møre.
Trekk kasserollen tilside, tilsett sukker blandet med sitronsyre og syltepulver.
Sett kasserollen tilbake på platen, rør godt om og la koke i 2 min under omrøring.

Ta ut kanelstangen og fyll på rene, varme glass.
Fyll helt opp og skru på lokket med en gang.

Urteeddik:

Flotte gaver å gi bort! Bruk flasker med vid ”hals”.

Legg rene, tørre urter i en flaske / høyt glass.
Hell over eddik for eksempel epleeddik eller hvitvinseddik, vanlig 7% eddik kan også brukes.
La stå ca 1 uke.
Sil vekk urtene om de begynner å gå i oppløsning.
Merk flasken med type urter som er brukt.
Legg ev i ny friske urter før bruk eller når den skal gis bort.

Urteolje:

Samme fremgangsmåte som urteeddik.
Legg tørre, rene urter på en flaske med vis hals / glass.
Hell over olivenolje, sett på kork/ lokk og la stå og trekke smak ca 1 uke, ikke i solen.

Bringebæreddik:

Til dressinger og til viltsauser.
Legg rene, tørre bringebær på glass.
Hell over hvitvinseddik.
Sett på lokk og la eddiken stå ca 1 uke eller til bringebærene mister farge.
Må ikke stå i solen.
Sil vekk bærene og oppbevar eddik med lokk på et mørkt sted.

Mer innhold fra TV 2