Eplekake á la kokkelandslaget
Christer Rødseth fra Farmen kjendis er kaptein på kokkelandslaget og kjøkkensjef på restaurant Vaaghals.
I dag byr han på nydelig eplekake i God morgen Norge!
Husk og les igjennom hele oppskriften før du begynner å lage kakene.
Eplekake
Oppskrift til 4-5 små former/kopper (2-3 dl) som tåler varme.
- 100 g sukker
- 100 g mykt meierismør med salt
- 100 g mel
- 1 ts bakepulver
- 1 eple – syrlig, Hardanger/Granny Smith
- 1 egg
- 1/2 vaniljestang
Smør og sukker piskes hvitt med frøene fra en halv vaniljestang. Ha i egg, mel og bakepulver. Pisk sammen. Smør små ildfaste former/eller kopper som tåler høy varme med mykt smør og dryss på sukker. Hell ut det overflødige sukkeret. Ha i ca 80 g kakedeig og 3 eplebåter i hver form/kopp.
Stek på 150 grader i 10-15 minutter, til saftig uten å bli tørr. Etter steking, la den hvile i 10 minutter før den taes ut av formen.
Karamellsaus
- 200 g sukker
- 50 g meierismør – saltet
- 150 g kremfløte
- 1 klype maldonsalt
Smelt sukker til lys karamell. Rør inn smør i biter litt etter litt før fløte tilsettes. OBS! Vær forsiktig, temperaturforskjell gjør at det kan boble voldsomt. Ha i maldonsalt. Sil karamellen (metallsikt), slik at den er fri for «klumper».
Eplekompott
- 2 syrlige epler, Hardanger/Granny Smith, skrelt i terninger
- 100 g sukker
- 50 ml eplejuice – ferskpresset (ikke konsentrat)
Smelt sukker til lys karamell, ha i epler og eplejuice.
Kok til sukkeret er oppløst og eplebitene er møre. Smak gjerne til med litt sitronsaft, litt syre i karamellsausen «høyner» smaken !
Monteringen
Ha eplekompott i hver av de små formene, legg over den ferdigstekte kaken, hell over ca 2 ss karamellsaus. Sett lokket på formen (eller legg på et lokk av alufolie) og varm opp i ca 10 minutter på 160 grader.