Engelsk frokost
Engelsk frokost ”Full English breakfast” er et tradisjonelt morgenmåltid.
Frokosten tilbys ofte til turister i hoteller, pensjonater og vertshus som et
alternativ til ”continental breakfast ” som ofte består av brød/ toast/
croissanter, marmelade, smør, ev cereals/ frokostblandinger, frukt, juice og
te / kaffe.
I dag ( 2012) er det forholdsvis sjelden blant engelskmenn å spise en
tradisjonell engelsk frokost hver dag.
Maten er fet, og det stadig økende antall helsebevisste engelskmenn ser på
engelsk frokost som et måltid for spesielle anledninger.
Engelskmennenes dagligdagse frokost består i dag ofte av et raskt måltid med
en type frokostblanding eller ristet brød (toast) med marmelade.
Grapefrukt er også svært vanlig.
Dvs som i en continental breakfast.
Lørdag eller søndag morgen er det imidlertid alminnelig å nyte en
tradisjonell engelsk frokost i ro og mak.
På institusjoner hvor man får servert mat, som skoler, universiteter og aldershjem, er det ikke uvanlig at man har full engelsk frokost to-tre ganger i uken og enklere frokost de andre dagene.
Ingrediensene i engelsk frokost varierer med geografi og smak, og er ikke enestående for England; skotsk, walisisk og irsk frokost deler mange av ingrediensene.
Hovedingrediensene er egg og bacon, men for å kunne kalles engelsk frokost behøves flere ingredienser, bla pølser / blodpudding, hvite bønner i tomatsaus, ristet / stekt brød og tomat. Egg serveres som regel som speilegg, men eggerøre kan være et alternativ.
Stekt sopp, stekte poteter hører med til sjeldenhetene.
Fremgangsmåte:
Begynn med å steke bacon sprøtt, ta det opp og hold det varmt.
Stek pølsene på svak varme til de er gylne, ev skiver av blodpudding legges i
mot slutten.
Hold varmt sammen med bacon.
Stek egg i fettet i fra bacon.
Tomater delt i to drysses med salt og pepper og stekes med snittflaten ned.
Server med ristet / stekt brød og hvite bønner i tomatsaus.
Se del 2 her