wenches julekalender

En deig – mange sorter: Den perfekte julekaken for den travle

Luke 2: Det søte står i fokus hos Wenche i dag. Hun viser oss hvordan én deig kan bli mange kakesorter. I tillegg lager hun deilige kokosmakroner.

JULEDEIGEN FOR DEN TRAVLE: Med bare én deig, kan du lage flere type sorter. Foto: Mastiff
JULEDEIGEN FOR DEN TRAVLE: Med bare én deig, kan du lage flere type sorter. Foto: Mastiff

I dagens luke lager Wenche én deig som kan brukes til flere ulike kaker. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Denne oppskriften er uten egg. Dersom du ønsker den melkefri, kan du velge margarin uten melk. Tilsett eventuelt litt salt i deigen. Hvetemel kan også byttes ut med glutenfritt mel.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

En deig – mange muligheter

Denne grunndeigen utgjør 40 stykk, avhengig av størrelse og tykkelse.

 • 350 g mykt (mykt, ikke smeltet smør eller margarin, eventuelt margarin uten melk)

 • 150 g melis
 • 75 g potetmel
 • Ca 400 g hvetemel

Bland sammen mykt smør, melis, potetmel og hvetemel. Kna sammen til en glatt deig. Den må ikke være for hard. Pakk deigen i plastfolie og legg i kjøleskapet i cirka 1 time, til deigen kan kjevles ut og formes.

Del deigen opp i 3 emner/ biter og smak til med ønsket smakstilsetning.

Sett kakene på bakepapirkledd stekebrett og stek på midterste rille i varm stekeovn 185 grader i 8-12 minutter, avhengig av tykkelsen på kakene. Avkjøl kakene på rist før de legges i kakebokser.

Sprø sjokoladekjeks

1 emne/bit av hoveddeigen tilsettes cirka 75 gram hakket mørk sjokolade (eventuelt uten melk) eller sjokolade med appelsinsmak eller firkløversjokolade. Finhakkede valnøtter kan også tilsettes.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Trill deigen til en pølse, skjær i biter og trill ut til kuler på størrelse med en valnøtt. Sett på et bakepapirkledd stekebrett. Klem lett sammen med en gaffel til ½ - ¾ tykke skiver. Stek på midterste rille i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Julehjerter med perlesukker og kanel

Kjevle ut deigen til kjekstykkelse ¼ - ½ centimeter tykkelse.

Stikk ut hjerter eller stjerner. Legg på stekebrett, pensle med sammenpisket egg og dryss med perlesukker og kanel. Stek i 6-8 min avhengig av tykkelsen.

Ingefærnøtter

 • 1-2 ts finrevet frisk ingefær

 • 1-2 ts saft fra sitron
 • ½ ts finrevet skall av sitron (godt vasket, kun det gule)

Arbeid finrevet ingefær, sitronsaft og revet sitronskall i deigen. Trill til runde nøtter sett på bakepapirkledd stekebrett, trykk lett sammen med en gaffel.

Stek 10-12 minutter.

Deigen kan også trykkes ut i sandkake-former. Malte mandler kan eventuelt knas inn i deigen.

Glutenfrie kokosmakroner

 • 4 eggehviter

 • 200 g kokos

 • 175 g sukker (hvitt)
 • 1 ss potetmel

Varm stekeovnen til 180 grader. Bland alt i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp under omrøring til en seig deig. Den må ikke koke.

Bruk 1 spiseskje og sett «topper» på bakepapirkledd stekebrett. Stek på midterste rille i varm stekeovn. Stek de i cirka 10 minutter til de er lyse og gylne. Avkjøl på rist.

Sjokoladeglasur

Brekk kokesjokolade eller melkesjokolade i biter. Legg i en bolle. Fyll litt vann i en liten kasserolle. Denne må være stor nok til at bollen kan settes over. Vannet skal kun gå opp til bunnen av bollen.

Kok opp, rør om i bollen til sjokoladen smelter. Dypp halve kokosmakronen i sjokolade eller ringle over med en liten skje. Sett til avkjøling på bakepapirkledd rist på kjøkkenbenken.

Tips: Eggeplommene kan brukes til pannekaker, vafler, sveler eller eggerøre. Tilsett da ett helt egg og litt vann. De kan også brukes til andre julekaker eller desserter som krever eggeplommer.

I tillegg til dette kan de også fryses og brukes til vafler og pannekaker senere.