Dronning Maud fromasj

Fromasj er en nydelig dessert. Det ser ekstra lekkert ut når fromasjen serveres i glass og små boller.

Fromasj lages 1-2 dager før servering. Denne oppskriften er til 4-6 porsjoner. Vil du ikke bruke alkohol kan du erstatte portvin med innkokt eplemost.

Dette trenger du:

  • 5 plater gelatin + ca. ½ dl kokende vann
  • 1 plate (200 g) finrevet mørk sjokolade
  • 2 egg
  • 3 eggeplommer
  • Eventuelt 1 ts vaniljesukker
  • 5 ss melis/sukker
  • 5 dl kremfløte
  • ½-¾ dl portvin, eventuelt eplejuice for alkoholfri (kan også sløyfes)

Slik gjør du:

Legg gelatinbladene i bløt i kaldt vann et par minutter. Riv sjokoladen fint opp. Visp eggeplommer, hele egg og sukker/melis til stiv eggedosis. Visp fløten til halvmyk krem.

Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i ½ dl kokende vann. Avkjøl litt og tilsett portvin. Hell portvin og gelatinoppløsningen i en tynn stråle i eggedosisen under omrøring. Vend inn kremen. Legg fromasj og revet sjokolade lagvis en bolle eller i porsjonsglass.

La fromasjen stivne i kjøleskapet minst 2-3 timer eller natten over.

Tips: Sjokolade kan finrives i foodprocessor, på et zestjern eller på en mandelkvern. Sjokoladen bør være kjøleskapskald.