Den perfekte baksten til 17. mai
Wenche forbereder seg til nasjonaldagen og baker i den anledning kringle, kanelsnurrer og boller.
[Produktplassering]
17. mai nærmer seg med stormskritt, men frykt ei; du kan forberede deg allerede i dag!
Glutenfri: Bruk en glutenfri melblanding du liker å bake med. Bruk mindre glutenfrittmel enn hvetemel (lag deigen litt mer «klissete» enn vanlig hvetedeig). Den glutenfrie deigen vil «sette» seg / bli fastere etter heving. Ved utbaking av glutenfrideig, smør benkeplaten og hendene med smør eller olje.
Melkefri: Erstatt melk med vann og bruk Melange margarin uten melk.
Eggefritt: Erstatt egg med ¾ dl melk.
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Elter du for hånd, elt sammen deigen 10-15 min.
Deig til kringle, kanelsnurrer og boller
- ca. 1 kg hvetemel (begynn med ca 900 g)
- 80-100 g sukker
- 1 pakke gjær, fersk eller tørr
- 3 ts kardemomme
- ½ ts salt
- 1 egg
- 6 dl hel melk
- 180-200 g Melange maragarin
Fyll
- ca. 100 g Melange
- rosiner
- brunt sukker og kanel.
Legg gjerne rosiner og eventuelt sukat i bløt (litt varmt vann slik at de blir myke (bløtevannet skal ikke brukes)).
Slik gjør du
Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med 900 g hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca. 35 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.
Tilsett myk margarin, 1-2 ss av gangen. Elt deigen til margarinen er eltet inn og elt videre i ca 10 min.
Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time. Ta deigen ut på bakebordet og form til ønsket bakverk.
Kringle
Trill ut 2/3 av deigen til en pølse 80-90 cm lang. Kjevle ut til et rektangel, ca. 25 cm bredt.
Smør fyllet utover deigen . Rull sammen til en lang pølse og skjær langsetter, slik at det blir to lange pølser. Tvinn dem sammen (snittflatene opp), form til en kringle/krans på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og sett til heving ca 1 time.
Kanelsnurrer
Kjevle ut resten av deigen til et rektangel, smør med margarin og dryss med sukker og kanel og rull sammen. Skjær i skiver. Sett på stekebrett, dekk til og la etterheve i 30-40 min.
Steketid
Kringle: Stek i varm stekeovn, 200 grader på nederste rille i 25-35/40 min.
Kanelsnurrer og boller: Stek på midterste rille i varm stekeovn, 225 grader i 12-15 min.
Avkjøl på rist.
Tips: Ringle over litt melisglasur ved servering (rør melis ut i sitronsaft eller 1 eggehvite tilsatt litt sitronsaft)
Tips: Fyll kan også være revet marsipan, makronmasse, tykk vaniljekrem eller en blanding av smør, sukker og kanel.