Christers julegløgg og julesnaps

Krydderkake og småmat til gløgg

Gløgg:

Varm 1 dl rødvin, tilsett alle krydderiene og la det koke noen minutter slik at alle smakene trekkes ut.
Tilsett sukker.
Tilsett resten av vinen.
Fra nå av må ikke gløggen koke, for da forsvinner alkoholen.
Til sist tilsettes brennevinet.

Serveres sammen med rosiner, hakkede mandler og pepperkaker, gjerne med litt gorgonzolaost.

Barnegløgg:

Barn skal også ha det litt spesielt før jul, så hvorfor ikke servere denne i familieselskapet?
Bruk ugjæret, rød druesaft eller solbærsirup i stedet for vin.
Smak til med sukker og legg i en liten kanelstang og et par nellikspiker.
Tilsett mandler og rosiner.
Gløggen varmes opp til kokepunktet på samme måte som vanlig gløgg.
Pass bare på at den ikke blir for sterkt krydret!

Julesnaps:

Dette er et tilbehør til julegløggen.
Hell en liten skvett med gløggsprit oppi koppen sammen med de andre godsakene, og bring juledrikken opp til nye høyder.

Bruk fantasien! Oppskriften behøver ikke å følges slavisk.

Snapsen bør trekke med ingrediensene i ett døgn.
Hvis den står i mer enn to uker og filtreres, vil den kunne holde seg god i flere år.

Salt og søt “småmat” til gløgg:

Pepperkaker med blåmuggost og aprikoser:

Legg en liten skive/ bit blåmuggost på hver pepperkake og topp med en bit aprikos.

Fingermat med lammerull og sylte:

Legg små skiver av lammerull på skiver av vørterbrød eller lefse smurt med sennep. ( Lefse rulles sammen og skjæres opp ).
Legg over svisker eller aprikos i biter.
Stikk en cocktailpinne igjennom.

Daddel innbakt i bacon:

Surr en liten skive bacon rundt dadler og stek i litt smør i en stekepanne til baconet er sprøtt.

Krydderkake:

Smelt smør og rør inn kefir og sukker.
Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen.

Hell i en smurt/bakepapirkledt liten langpanne og stek i varm stekeovn 175 oC i ca 40 min, på nederste rille.
Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen.
Kaken holder seg saftig og myk uten frysing, men egner seg også godt til frysing.

Server kaken i biter med litt pisket krem og bær eller med en bit blåmuggost toppet med portvinskokte rosiner.

Tips: Stikk ut stjerner i forskjellige størrelser og legg oppå hverandre som et juletre, dryss over melis.
Eller stikk ut med pepperkakeformer til forskjellige figurer.

Se mer:

682625