Oppskrift: Braisert høyrygg

Braisert høyrygg med potetpuré

La godlukten spre seg i huset når høyrygg av okse stekes 2 timer i ovnen. Serveres på en seng av potetpuré.

BRAISERT HØYRYGG: Serveres med potetpuré, grønnkål og blåmuggost. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
BRAISERT HØYRYGG: Serveres med potetpuré, grønnkål og blåmuggost. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Braisert høyrygg av okse servert med potetpuré, grønnkål og blåmuggost - en god og mettende middag. 

– Når du skal koke kjøtt på denne måten er det en perfekt måte å bli kvitt rester i kjøleskapet på, for eksempel løk eller gulrot, sier Christer Rødseth. 

Dette trenger du: 

  • 800 g høyrygg av okse
  • 2 dl kyllingkraft
  • 2 dl oksekraft
  • Salt og pepper til smak
  • Nøytral olje til steking
  • 1 ss smør
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 stilker timian

Potetpuré:  

  • 8 stk store mandelpotet
  • 2 dl helmelk
  • 100 g meierismør
  • 2 hvitløksfedd
  • Salt til smak

Tilbehør:  

  • 100 g grønnkål
  • 10 cherrytomater
  • 1 hvitløksfedd
  • 50 g blåmuggost
  • 1 ss smør til steking
  • 1 ss nøytral olje til steking

Slik lager du braisert høyrygg: 

1. Del høyryggen i 4 biter. Varm en jerngryte eller annen gryte du kan sette i stekeovnen med litt olje og brun bitene godt. Krydre lett med salt og pepper. Ha i to knuste hvitløksfedd og litt timian og fres kjapt før du har på kraft, koker det opp og setter det i stekeovn på 180 grader i ca. 2 timer. Ta så kjøttet ut og reduser kraften til den tykner. Smak den til med litt salt og eventuelt eddik om du ønsker det.

2. Skrell mandelpoteter og trekk i vann til de er møre. Kok opp melk og smør. Mos potetene med en sleiv eller press de gjennom en potetpresse eller melsikt. Rør så inn melkeblandingen, rør godt sammen. Smak til med salt.

3. Del tomatene i to og varm en stekepanne. Rens grønnkålen. Ha olje og smør i pannen og ha i tomater. La de få ganske høy temperatur i 1-2 minutter før du har i et knust hvitløksfedd og grønnkålen. La nå grønnkålen ligge i pannen til du ser den blir mørkegrønn. Ha til slutt i blåmuggost og vend kjapt sammen. Vær forsiktig med saltet, da osten er ganske salt.

4. Ved servering legger du en god sleiv potetpure på tallerken og legger høyryggen over. Ha tilslutt på grønnkål og tomater.