Bouillabaisse

En franskinspirert fiskesuppe, mettende og varmende, som kan tilsettes fisk og grønnsaker etter egen smak.

Til suppen serveres det ofte hvitløkmajones(aioli, rouille (se tips) ) eller kryddersmør og godt brød. Smøret smakes til med hvitløk, sitronsaft og hakkede urter som feks timian og persille.

Rens og finhakk løk og hvitløk og surr blank i olje i en gryte sammen med tomatpuré og safran. Tilsett tomater , grønnsakbuljong og hvitvin. Kok opp og la trekke i 8-10 min.

Rens og skjær poteter, purre og fenikkel i tynne skiver, legg i gryten og la trekke i 8-10 min. Del fiskefiletene i biter. Legg i gryten , kok opp og la trekke til fisken er kokt.

Smak til med dill eller timian, salt og pepper. Blåskjell/muslinger og reker legges i suppen rett før servering.

Ristet brød smaker godt ved siden av.

Tips: Aller best blir suppen om du koker fiskekraft på fiske avskjær og rekeskall.

Ha litt olivenolje i en gryte og fres rekeskallene . Hell over vann og legg i godt skyllet fiskeavskjær. Kok opp og la trekke i ca 20 min. Sil og kok opp på nytt og la kraften koke litt inn.

Hermetiske tomater kan erstattes av flådde solmodne tomater. Del de flådde tomatene i to , ta ut innmaten og hakk tomatkjøttet og tilsett i suppen.

Skjær skorpen av loff og del ”innmaten” i terninger og bløt i litt vann .

Klem vannet ut av loffen og kjør i en blender / hurtighakker sammen med hvitløk, flådd paprika og chili.

Tilsett eggeplommer og spe med oljen litt etter litt mens maskinen går. ( som til majones). Smak til med sitron, salt og cayenne pepper.