Bouillabaisse

En franskinspirert fiskesuppe

En smakfull fiskesuppe som kan tilsettes fisk og grønnsaker etter egen smak.
Til suppen serveres det ofte hvitløkmajones(aioli), rouille eller kryddersmør og godt brød.
Smøret smakes til med hvitløk, sitronsaft og hakkede urter som feks timian og persille.

Rens og finhakk løk, fenikkel, pastiankk og hvitløk og surr blank i olje i en gryte sammen med safran.
Tilsett tomater, kraft og vin og la trekke 20-30 min.
Smak til med salt.

Blåskjell/ hjerteskjell trekkes i egen gryte.
Hell ½ dl hvitvin eller 2 ss olivenolje i en gryte, legg i skjell, legg på lokk og kok i 2-3 min til skjellene har åpnet seg.
Kast de som ikke åpner seg.
Hell kraften i suppen.

Del fiskefiletene i litt store terninger.
Legg i gryten, kok opp og la trekke3-4 min.

Smak til med dill, løpstikke eller timian, salt og pepper.
Ferdig dampede blåskjell/muslinger og reker legges i suppen rett før servering.
Likeså kokte sjøkreps eller krabbeklør.

Ristet brød smaker godt ved siden av.

Tips:

Aller best blir suppen om du koker fiskekraft på fiskeavskjær og rekeskall.
Ha litt olivenolje i en gryte og fres rekeskallene.
Hell over vann og legg i godt skyllet fiskeavskjær.
Kok opp og la trekke i ca 20 min.
Sil og kok opp på nytt og la kraften koke litt inn.

Hermetiske tomater kan erstattes av flådde solmodne tomater.
Del de flådde tomatene i to, ta ut innmaten og hakk tomatkjøttet og tilsett i suppen.

Se mer:

620930

Rouille:

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur (ikke for varme).
Støt hvitløk, kajennepepper, safran, havsalt og brød sammen i en morter.
Ha over i en glassbolle og rør inn sitronsaft og eggeplommer.
Tilsett oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones».
Smak til med litt salt og pepper.

Se videre:

620931