Bollefocaccia

Dette er desserten for hele familien. En søt focaccia fylt med kanel, rabarbra og vaniljekrem.

BOLLEFOCACCIA: Søt focaccia fylt med masse digg. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
BOLLEFOCACCIA: Søt focaccia fylt med masse digg. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Utgangspunktet for bollefocaccia er en luftig hvetedeig. Du kan bytte ut rabarbra med for eksempel epler, eller kun bruke vaniljekrem.

Dette trenger du:

  • 125 g mykt smør
  • 600-650 g hvetemel
  • 1 1/2-2 dl sukker
  • 4 1/2 dl melk som tåles
  • 1 stk egg (kan sløyfes, bruk da ca. 1/2 dl ekstra med melk)
  • I pk tørr eller fersk gjær
  • 1 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt

Topping:

  • 1-2 stk rabarbrastilker
  • Sukker og kanel
  • Vaniljekrem
  • Melisglasur

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med 600 g hvetemel. Tørrgjær drysses rett i det tørre. Bruker du fersk gjær smuldres den i det tørre.

Varm melken til fingervarm (ca. 30 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Elt i 7-8 minutter til en smidig, ikke for fast deig (litt klissete). Tilsett smør ca. 2 ss av gangen. Elt deigen videre til alt smør er eltet inn og deigen slipper bakebollen, ca. 5-6 minutter. Dekk til bakebollen medet klede og sett deigen til heving i ca. 1 time.

Fordel klapp ut deigen i en smurt eller bakepapirdekket langpanne. Bruk fingertuppen og la små «groper» i deigen. Dekk til og sett til heving i 30-40 minutter.

Trykk på nytt med fingertuppen i gropene. Sprøyt vaniljekrem (hjemmelaget eller ferdigkjøpt) i gropene, trykk ned biter av rabarbra som er vendt i sukker og kanel. Dekk til og hev videre i 20-30 minutter.

Varm stekeovnen til 225 grader og stek bollefoccacia på nest nederste/midterste rille i 20-30 minutter til gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Fordel over melisglasur (bland sammen melis og vann til en tykk glasur) før servering.