Blomkålsuppe med urtepesto
Det blir aldri feil med hjemmelaget blomkålsuppe. Serveres her med stekte blomkålbuketter og urtepesto.

God morgen Norge
Hjemmelaget blomkålsuppe er enkelt å lage og kan serveres med ulikt tilbehør. Denne varianten serveres med stekte blomkålskiver og urtepesto. Suppen kan enkelt gjøres både gluten- og melkefri.
– Et tips er å legge blomkålen i kaldt vann, gjerne med noen isbiter og litt eddik. Da blir blomkålens konsistens og smak enda bedre, sier Wenche.
Dette trenger du:
- 2-3 blomkålhoder, avhengig av størrelse
- 2-3 skiver sellerirot eller persillerot
- Ca. 5 dl vann
- 1 ½ ts salt
- ¼ ts finrevet muskatnøtt eller litt kajennepepper
- Ca. 5 dl grønnsakkraft eller kyllingkraft (uten mel for glutenfri)
- Salt, pepper
- 1 ½-2 dl matfløte eller créme fraiche (evt plantebasert «rømme» for melkefri)
Urtepesto:
- 1 pk persille eller dill
- 1-2 fedd hvitløk, kan sløyfes
- Ca. 1 dl olivenolje
- Salt, pepper
- Sitron
Slik lager du blomkålsuppen:
- Skjær blomkålene i biter (de aller groveste grønne stilkene kan spares til senere kraftkoking). Behold noen av de kokte blomkålbukettene til servering.
- Tilsett sellerirot i terninger i blomkålvannet. Kok til de er knapt møre før blomkålbitene legges i. La kok videre under lokk til alt er mørt men ikke overkokt, da mister blomkålen mye av den milde gode smaken.
- Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett seterrømme/crème fraiche eller fløte/matfløte. Kok opp og la trekke til en fyldig suppe. Blir suppen for tynn, jevn med maisennamel utrørt i litt melk/fløte/rømme ller vann.
- Smak til med salt, pepper og eventuelt litt muskatnøtt eller kajennepepper.
- Urtepesto: Mos urter, hvitløk og olje i en hurtighakker/stavmikser til en glatt puré. Smak til med sitron, salt og pepper.
- Smelt smør i en stekepanne og stek de lettkokte blomkålbukettene gylne. Legg dem over på litt kjøkkenpapir slik at stekefettet trekkes ut.
- Fordel blomkålsuppe i dyppe tallerkener, dryss over stekt blomkålbukettene og ringle over urtepesto.
Tips: Tilbehør kan også være laks. Skjær da laks i tynne strimler og legg i suppetallerkenen. Hell rykende varm suppe over før de stekte blomkålskivene legges over. De tynne laksestrimlene vil koke i den varme suppen.
*I samarbeid med Gartner
Artikkelen er oppdatert