Blandaball
Eller «Blainna - baill». En tradisjonsrik rett fra Møre.
Mange foretrekker å bruke lyr som råstoff til denne retten, men hyse og sei går også bra.
Før våre moderne kjøkkenmaskiner kom var det vanlig å hakke sammen fisk, poteter og løk med en spesielle hakkekniv i et trau.
I dag kan vi male råvarene på kvern eller vi kan kjøre alt sammen i en foodprocessor.
Del renskåret fiskefilet opp i biter. Skrell og del poteter og løk i biter. Mal fisk, poteter og løk på kvern med grov hullskive. Arbeid salt og mel inni deigen. Form farsen til runde boller legg ev en fleskebit eller nyretalg inn i ballen.
Fisk, poteter, løk , salt og mel kan også kjøres til en grov farse i en foodprocessor (del ev porsjonen i to).Pass på at farsen ikke blir for finmalt.
Legg ballen i kokende lettsaltet vann (ev fiskekraft eller kraft kokt på spekekjøtt), og la dem småkoke i ca 30 min.
Etter 20 min del en ball over og se om den er gjennomkokt.
Server med stekt flesk/bacon og kokt kålrot.