Bettans ostekake med valnøttbunn

Wenche lager en av kakefavorittene til den folkekjære artisten Elisabeth «Bettan» Andreassen.

Bettans ostekake med valnøttbunn og bringebær

Glutenfri: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks eller like deler malte mandler/valnøtter og lettstekte glutenfrie havregryn.

Bunn:

  • 75 g havrekjeks/digestive kjeks, usøtet
  • 75 g valnøtter
  • 75 g mykt smør
  • ½ dl sukker
  • 1 ts kanel

Ostefyll:

  • 700 g kremost naturell, romtemperert
  • 1 ¼ dl sukker
  • frø av ½ vaniljestang
  • 4 egg
  • skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet
  • Topping:
  • 5 dl crème fraiche
  • ½ vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • finrevet skall av ½ sitron

Bunn: Knus kjeks og valnøtter og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 26 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.

Varm stekeovnen til 150 ºC.

Kaken falt i smak hos Bettan og døtrene. Foto: TV 2
Kaken falt i smak hos Bettan og døtrene. Foto: TV 2

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min, ostekaken skal fortsatt være «skjelven/dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min.

Topping: Bland sammen crème frâiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke «sprekker».

Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen i 5 min.

Avkjøl.

La ostekaken stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres.

Server med frisk frukt eller bær.

– Jag er skitbra