Bettans ostekake med valnøttbunn
Wenche lager en av kakefavorittene til den folkekjære artisten Elisabeth «Bettan» Andreassen.
Bettans ostekake med valnøttbunn og bringebær
Glutenfri: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks eller like deler malte mandler/valnøtter og lettstekte glutenfrie havregryn.
Bunn:
- 75 g havrekjeks/digestive kjeks, usøtet
- 75 g valnøtter
- 75 g mykt smør
- ½ dl sukker
- 1 ts kanel
Ostefyll:
- 700 g kremost naturell, romtemperert
- 1 ¼ dl sukker
- frø av ½ vaniljestang
- 4 egg
- skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet
- Topping:
- 5 dl crème fraiche
- ½ vaniljestang
- 1 dl sukker
- finrevet skall av ½ sitron
Bunn: Knus kjeks og valnøtter og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 26 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.
Varm stekeovnen til 150 ºC.
Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min, ostekaken skal fortsatt være «skjelven/dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min.
Topping: Bland sammen crème frâiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke «sprekker».
Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen i 5 min.
Avkjøl.
La ostekaken stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres.
Server med frisk frukt eller bær.