Oppskrift: Hvetekake

Bestemors hvetekake

Hva dufter bedre enn gjærbakst? Hvetekake med serveres med en varm krydret alkoholfri vinterdrikk.

BESTEMORS HVETEKAKE: Hvetekake serveres med varm drikke. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
BESTEMORS HVETEKAKE: Hvetekake serveres med varm drikke. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Denne oppskriften gir 3 kaker. Smaker godt med for eksempel smør og brunost. Nederst i artikkelen finner du oppskriften på en varm og krydret vinterdrikk.

– Kaken stekes på lav temperatur til du ser den er gyllen og fin, og når du banker på den får du en hul lyd, sier Wenche.

Dette trenger du:

  • 5 dl H-melk
  • 150 g sukker
  • 1 pk gjær (fersk gjær smuldres i melet, tørrgjær drysses i melet)
  • Ca. 800 g hvetemel, begynn med 750 g
  • 2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 100 g mykt smør i terninger (ikke smeltet)
  • Evt rosiner

Slik lager du hvetekake:

  1. Start med å dele smør i terninger og la stå i romtemperatur.
  2. Varm opp melk og sukker til fingervarmt 35-36 grader.
  3. Tilsett mel i en bakebolle, smuldre inn fersk gjær eller dryss i tørrgjær. Tilsett kardemomme og salt.
  4. Hell i melken og elt i ca. 10 minutter. Tilsett resten av hvetemel litt etter litt til en ikke for fast, men smidig deig som slipper bakebollen.
  5. Tilsett det myke smøret bit for bit og elt sammen til deigen slipper bakebollen på nytt. Tilsett eventuelt rosinene i deigen helt mot slutten, slik at de blir fordelt i deigen uten at de blir knust.
  6. Dekk bakebollen med bakeklede og sett til heving til deigen får dobbel størrelse, 1–1 ½ time.
  7. Gni bakebordet med litt smør og gni inn hendene med smør. Elt sammen deigen. Del i tre emner og elt. Form til 3 runde kaker og legg på bakepapirkledd stekebrett. Snitt rundt kanten med en tynn spiss kniv og trykk kaken ned på midten, bruk knytteneven. Dette vil gi hvetekaken en rund fin fasong.
  8. Dekk med et klede og la kakene etterheve 45-50 minutter.
  9. Pensle med smør eller sammenpisket egg tilsatt 2 ss vann. Stek i varm stekeovn, nederste rille 175 grader i ca. 45 minutter.

Tips: Er rosinene tørre, legg de i bløt i 10-15 minutter. Hell av bløtevannet før de tilsettes i deigen.

Varm krydret vinterdrikk:

  • 3 dl solbærsaft
  • 8 dl vann
  • 2 biter hel kanel
  • 2 stjerneanis
  • Skall av ½ appelsin

Kok opp alle ingrediensene og la stå og trekke i 15-20 minutter. Sil vekk krydderiene før servering.