Oppskrift: Lapskaus

Barndommens lapskaus

Britt Marlene Kåsin byr på en rett som er definisjonen på varme, kos og barndom – både på den langsomme og den lynkjappe måten.

NORSK KLASSIKER: Lapskaus med langtidskokt høyrygg og rotgrønnsaker. Foto: Knut Erik Skistad/God morgen Norge
NORSK KLASSIKER: Lapskaus med langtidskokt høyrygg og rotgrønnsaker. Foto: Knut Erik Skistad/God morgen Norge

– Dette er en god tradisjonsrett som vekker en del følelser hos mange. Det passer så godt nå på vinteren hvor det er deilig å komme fra kulda og inn til en varm og god gryte som har fått stå og putre, sier Britt Marlene Kåsin.

– Høyryggen er delt i biter og brunet i en panne. Vi lager en god kraft på den og slenger også i løk for ekstra mye smak, tipser Kåsin.

Lenger nede i oppskriften byr hun også på en «ekspressvariant» av lapskaus.

Dette trenger du

Til 4 porsjoner

  • 800 g benfri høyrygg av storfekjøtt, ev. bog 
  • 2 ss smør til steking 
  • 10 dl vann 
  • 1 stk. kjøttbuljongterning 
  • 800 g potet i terninger 
  • 3 stk. gulrot i terninger 
  • 150 g kålrot eller sellerirot (eller begge)
  • 150 g persillerot 
  • 0,5 stk. purre 
  • 1 ts salt 
  • 0,5 ts grovmalt pepper

Slik gjør du

  1. Skjær kjøtt i terninger og brun det i flere omganger i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en kjele og hell på vann og buljongterning. Kok opp og senk temperaturen noe, kjøttet skal bare trekke. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer.
  2. Skrell grønnsakene og skjær dem i terninger. Skyll purren godt og skjær den i ringer. Ha grønnsakene i kjelen sammen med kjøttet og krafta.

Tips: Om du ikke har nok kraft igjen etter trekking kan du tilføye vann til du har nok.

3. Kok opp og la lapskausen småkoke på middels varme til grønnsakene er godt møre. Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men se til at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.

4. Server med grovt brød eller flatbrød.

BYR PÅ FAVORITT: Britt Marlene Kåsin er matfaglig rådgiver hos MatPrat og tror lapskaus vekker mange følelser – kanskje fra barndommen? Foto: Camilla Blok/God morgen Norge
BYR PÅ FAVORITT: Britt Marlene Kåsin er matfaglig rådgiver hos MatPrat og tror lapskaus vekker mange følelser – kanskje fra barndommen? Foto: Camilla Blok/God morgen Norge

Tips 2: Lyst på en skikkelig rask variant? Med kjøttdeig, ferdigkuttede grønnsaker og buljong/kraft får du «juksevarianten» på bordet på under en halvtime! 

Til fire porsjoner kan du ta utgangspunkt i:

  • 400 g kjøttdeig
  • Ca. 800 g ferdig kuttede grønnsaker (frossen lapskausblanding) 
  • Ca. 7 dl kjøttbuljong / kraft
  • (Og gjerne et laurbærblad og 1 ts tørket eller fersk timian)

Slik gjør du:

Brun opp kjøttdeig i en stor og vid kjele. Ha i en pose med ferdig kuttede grønnsaker (lapskausblanding) og hell over kraft/buljong. Kok opp, senk varmen og la lapskausen trekke til grønnsakene er møre og la det trekke til grønnsaker og poteter er møre. Smak til med salt og pepper.