Allergivennlig kake til festmåneden mai

Over 500 000 nordmenn sliter med en eller annen form for matintoleranse eller allergi. Det kan være utfordrende nå som 17. mai og konfirmasjon nærmer seg. Dagens gjestekokk Sissel Brustad, MinMat kommer med gode råd.

Oppskriften er fra dagens gjest, Sissel Brustad, MinMat.no.

Har du spørsmål vedrørende allergivennlig mat sender du en mail til post@minmat.no.

Pavlova uten egg

(til 2 kakebunner)

Ferdig stekte kakebunner holder seg godt i romtemperatur i 1-2 uker. Pakk i et kjøkkenhåndkle, ikke plast da blir bunnene seige.

Dette trenger du:

  • 2 ½ dl vann
  • 2 ts vaniljesukker
  • 8 plater gelatin
  • 5 dl sukker
  • Slik gjør du:

Kok opp vann og tilsett sukker. La sukkerlaken koke i 10 minutter før kasserollen trekkes vekk fra den varme platen.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.

Klem ut vannet fra gelatinplatene og rør dem inn i den varme sukkerlaken.

Tilsett vaniljesukker og pisk massen til den er lett, luftig og stiv med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. Når du kan lage sirkler med en skje i marengsen og sirklene ikke faller sammen, er marengsen ferdig pisket.

Bruk en tallerken (22-24 cm diameter) og tegn en sirkel på et bakepapir. Smør bakepapiret med nøytral olje og fordel marengsen i sirkelens størrelse.

La marengsen lufttørke i åpen stekeovn 4-5 dager eller stek forsiktig marengsen på 50-60 C i varmluftsovn i 1 ½ -2 timer (marengsen skal ikke sprekke). Døren på stekeovnen bør står åpen under steketiden. Skru av ovnen og la marengsen ligge i ovnen til ovnen er avkjølt.

Pavlova kake. Foto: Wenche Andersen
Pavlova kake. Foto: Wenche Andersen

Vaniljekrem uten melk

  • 2 dl soyamelk eller havremelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 1 ½ ss maisenna + 2 ss kaldt vann
  • 3 ss sukker
  • 2 dl soyafløte eller havrefløte

Slik gjør du:

Kok opp melk og en snittet vaniljestang.

Visp sammen maisenna og et par spiseskjeer med kaldt vann. Rør dette til det blir en jevn og klumpfri røre.

Ta opp vaniljestangen. Tilsett maisennablandingen og 1 ss sukker i melken under omrøring.

Kok opp under omrøring og avkjøl hurtig i vannbad eller i kjøleskap.

Stivpisk fløte som tåles og sukker til krem.

Bland kremen lett inn i vaniljesausen, slik at du får en vaniljekrem.

Rett før servering, bre kremen over kaken og pynt med friske bær.

S