TikToker: – Kokain har blitt den nye siggen

GOD KVELD NORGE (TV 2): Henrik Oven (26) skjønner ikke hva som skjer med kokainbruken blant unge, og har gitt ut russelåt uten referanser til rus.

GROGGY: Henrik «von Grogg» Oven er aktuell med russelåt. Foto: Kristoffer Arnesen
GROGGY: Henrik «von Grogg» Oven er aktuell med russelåt. Foto: Kristoffer Arnesen

Henrik Oven, også kjent som «groggymenn2», har over 250.000 følgere og 15 millioner likes på TikTok. I fjor sommer herjet han hitlistene sammen med Beathoven på låta Stay Keeg, og nå har han laget en russelåt – uten referanser til rus.

Det synes han det er nok av i andre russelåter.

– Det er veldig mye rusreferanser, veldig mye kokain. Det er nesten i hver eneste russelåt jeg hører. Så dette er en russelåt med rulling og festing, bare uten å nevne rusmidler, forklarer Oven om låta «Hummer og Calamari, som nylig gikk inn på «Norge Topp 50».

SUKSESS: Henrik har over 15 millioner avspillinger på STAY KEEG. Foto: Kristoffer Arnesen
SUKSESS: Henrik har over 15 millioner avspillinger på STAY KEEG. Foto: Kristoffer Arnesen

– Helt kaos

Rusbruk blant unge har vært mye debattert i det siste, og særlig kokain. Nylig gikk podkaster Jenny Gehrken ut i en video på TikTok, og tok opp det hun kalte et svært økende kokainmisbruk blant unge i Norge. Videoen gikk fort viralt.

Oven deler dette inntrykket med sin TikTok-kollega.

– Jeg skjønner ikke hva som skjer, det har blitt den nye siggen på utesteder, føler jeg. «Vil du bli med å snorte kokain», i stedet for å gå ut og ta en sigg. Det har blitt helt kaos, sier Oven i God kveld Norges studio.

Normalisert

Oven ser store forskjeller fra da han selv var russ i 2016.

– Det var ganske annerledes, det var ikke på samme måten som nå. Nå føler jeg at det er normalisert, spesielt kokain da. Hasj føler jeg har vært der en stund, men det med kokain har blitt en veldig trend nå, sier han.

Han synes også russelåtene har blitt mye drøyere.

– Mange av låtene er kødd, jeg skjønner jo det. De overdriver åpenbart. Men jeg tror det har blitt en mye mer populær greie å ta kokain, som de synger om i nesten alle russesangene, forteller Oven.

Ifølge en studie fra FHI har kokainbruk blant unge gått opp, men ikke så mye som man kanskje får inntrykk av. I 2021 svarte litt over tre prosent at de hadde brukt kokain, mens i 2022 svarte nesten fem prosent det samme, skriver faktisk.no.

Omfattende problem

Henrik Oven fikk utfordringen om å lage en rusfri russelåt fra «Ung i trafikken», som ønsker mer fokus på at man ikke skal kjøre i ruspåvirket tilstand.

– I perioden 2012 til 2021 var rus en medvirkende årsak i 22 prosent av dødsulykkene på norske veier. Rus i trafikken er derfor et omfattende problem. Om vi sammen kan få ned det totale konsumet av rusmidler i Norge, vil også trafikken blir tryggere. I russetiden ferdes russen mye i trafikken og det er mye rus involvert, sier Lea Cristine Tvervåg fra Ung i trafikken.

De er fornøyde med at Oven har laget en fengende russelåt uten rusreferanser.

– Tanken er å nå ungdom i en setting hvor de trenger en påminnelse om både trafikksikkerhet og rusfrihet bak rattet. Nettopp på fest. Holdninger formes tidlig, og bevissthet om faren ved ruskjøring er viktig, forklarer Tvervåg.