Kong Charles hånes på nettet etter kreftdiagnosen

Den britiske monarken får gjennomgå etter sykdomsnyheten: – Kan vi ha litt respekt?

KREFT: Mandag kom nyheten om at Kong Charles har fått kreft. Nå gjør flere narr av ham i sosiale medier. Foto: Yoan Valat
KREFT: Mandag kom nyheten om at Kong Charles har fått kreft. Nå gjør flere narr av ham i sosiale medier. Foto: Yoan Valat

Mandag ble det kjent at britenes kong Charles (75) har fått påvist kreft. Det opplyser det britiske kongehuset. 

– Hans Kongelige Høyhet har i dag startet på en plan for regelmessig behandling. I denne perioden er han blitt rådet av leger til å utsette offentlige oppgaver, het det i en uttalelse fra kongehuset. 

Til tross for at kong Charles ble operert for forstørret prostata litt over en uke før kreftdiagnosen ble kjent, er det ikke snakk om prostatakreft. 

Det er imidlertid ikke kjent hvilken type kreft som har rammet den britiske kongen. Den ble imidlertid avdekket på et tidlig stadium.

20240129_Front
BEKYMRET: President Joe Biden varsler at han vil ringe kong Charles etter kreftdiagnosen. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Flere kjente briter har sendt monarken støtteerklæringer etter diagnosen. Både statsminister Rishi Sunak og opposisjonsleder Sir Keir Starmer ønsker 75-åringen hell og lykke i kampen mot kreften. USAs president Joe Biden sier at nyheten gjør ham «bekymret».

Det er imidlertid ikke alle som ønsker kong Charles alt vel. 

Netthets

Mandag, samme dag som nyheten kommer, latterliggjøres kongen på nettet, blant annet av flere brukere på plattformen X.

«Ikke for å hovere, men at Charles har ventet på å bli konge i 50 år, for så å få kreft og dø, er ganske morsomt», skriver en bruker.

En annen bruker har kommentert «Så kong Charles har kreft?» og lagt ved en video av dansere som danser utenfor Buckingham Palace.

SPLITTER X-BRUKERE: Kong Charles' kreftdiagnose har ført til flere hånlige meldinger på sosiale medier. Det skaper reaksjoner. Foto: Ludovic Marin / Pool / AFP / NTB
SPLITTER X-BRUKERE: Kong Charles' kreftdiagnose har ført til flere hånlige meldinger på sosiale medier. Det skaper reaksjoner. Foto: Ludovic Marin / Pool / AFP / NTB

TV 2 har også sett flere eksempler på innlegg som latterliggjør kongen. Flere av disse har fått tusenvis av likerklikk. 

– Ikke tiden for å håne

Det får andre brukere til å reagere.

Håningen av kongen får spesielt en bruker ved navn «Dr Bella MC» til å oppfordre brukerne om å tenke seg om.

– Folkens, jeg er ikke rojalist, men kan vi ha litt respekt? Kong Charles har kreft. Å ha kreft er en skremmende opplevelse, uansett hvor privilegert du er. Dette er ikke tiden for å håne.

Meldingen har i skrivende stund fått nærmere 20.000 likerklikk.

– Jeg mener ikke folk aktivt skal vise respekt, jeg synes bare at de ikke aktivt skal være respektløse. Har du ikke noe hyggelig å si, ikke si noe i det hele tatt, skriver hun videre. 

En annen X-bruker maner resten av nettsamfunnet til å la kongefamilien være i fred.

– Kong Charles har kreft. Det å få en kreftdiagnose er en forskrekkelig opplevelse, uansett hvor rik eller privilegert man er. Hvis du ikke kan vise respekt og empati for kong Charles, og hans familie, er det best å ikke si noe i det hele tatt.