Forklaringen bak den suksessfulle Netflix-serien

Serien «3 Body Problem» har skapt overskrifter og debatt. Men hva betyr tittelen egentlig?

NY SERIE: «3 Body Problem» har blitt en seersuksess på Netflix etter at den kom ut. Foto: Netflix
NY SERIE: «3 Body Problem» har blitt en seersuksess på Netflix etter at den kom ut. Foto: Netflix

Den nye Sci-fi-serien «3 Body Problem», basert på boken av Liu Cixin med samme navn, har tatt verden med storm etter at den dukket opp på Netflix tidligere denne måneden. 

Serien er den nest mest sette serien i riket av engelskspråklige serier, med svimlende 81,70 millioner timer sett. Med andre ord har serien over 11 millioner visninger, ifølge en rapport på WhatsOnNetflix gjengitt av The Economic Times.

Serien tar seerne med på en reise gjennom universet mens den utforsker de komplekse temaene innen astronomi, matematikk og fysikk.

Tittelen «3 Body Problem», forenklet oversatt til «trekroppsproblemet», henviser til akkurat det. 

Men hva er egentlig et trekroppsproblem? 

STJERNENE: (F.v.) Liam Cunningham, Zine Tseng, Eiza Gonzalez, Jess Hong, Jonathan Pryce, John Bradley, Alex Sharp og Benedict Wong er alle med i den nye serien «3 Body Problem». Foto: Jonathan Brady
STJERNENE: (F.v.) Liam Cunningham, Zine Tseng, Eiza Gonzalez, Jess Hong, Jonathan Pryce, John Bradley, Alex Sharp og Benedict Wong er alle med i den nye serien «3 Body Problem». Foto: Jonathan Brady

Romvesener vil ta over jorden

For å forstå må vi først gå litt inn i kjernen av historien. 

Historien tar for seg en fremmed rase, kalt Trisolarans eller San-Ti Ren. De er på vei til jorden for å kolonisere den. 

Gjennom intergalaktisk kommunikasjon forsøker de å skremme menneskelige forskere til å bremse vår raske teknologiske utvikling, for å lettere å erobre den.

Men hvorfor er disse romvesenene så innstilt på å ta over planeten vår i utgangspunktet? Det er her trekroppsproblemet kommer inn.

– Ingen kjente løsninger

«3 Body Problem» er en gåte i astronomi og matematikk som beskriver hvorfor det ofte er vanskelig å forutsi den langsiktige banen til planeter, måner og stjerner, ifølge BBC

Enkelt forklart eksisterer det et problem med tre kropper, når tre himmellegemer som er i nærheten av hverandre utøver kraft på hverandre.

– Så snart du har tre kropper eller flere som alle utøver en kraft på hverandre samtidig, bryter systemet sammen. Banen blir kaotisk, forklarer Dr. Matt Kenzie til Tudum

Han er førsteamanuensis i fysikk ved University of Cambridge og «3 Body Problems» vitenskapsrådgiver.

– Det er ingen kjente løsninger på trekroppsproblemet, forklarer han.

Ustabilt solsystem

Kropp, i denne sammenhengen, eller legeme, er et vitenskapelig ord for planeter, måner, soler eller andre massive astronomiske objekter. 

De utenomjordiskes hjemplanet ligger i et solsystem med tre soler, derav navnet deres i den engelske oversettelsen av boken – Trisolarans. 

Dette tre-solsystemet kan være svært ustabilt, noe som gjør forholdene vanskelige for livet på planetene. Derfor ønsker romvesenene å ta over vårt relativt stabile solsystem. 

Vi har bare én sol, så jordens fremtid er relativt forutsigbar – i det minste for de neste millioner årene.

Problemet med tre kropper er altså hovedårsaken til alt dramaet som utspiller seg gjennom resten av serien, og potensielt de to neste sesongen som skaperne av showet har planlagt.

Vitenskapelig anerkjennelse

Serien har skapt debatt og diskusjoner rundt om i verden, fordi den blant annet blander vitenskapelige prinsipper med spekulativ fiksjon.

Den originale boktrilogien er preget av forfatterens oppmerksomhet på vitenskapelige detaljer. TV-serie-tilpasningen er dog litt mindre preget av det, men fortsatt proppfull av vitenskapelige ideer.

Netflix-serien har allerede fått bred anerkjennelse for sin ambisiøse tilnærming til vitenskapelig tematikk, og ser ut til å bli en suksess blant seere over hele verden