BOKLANSERING: Den verdenskjente forfatteren har sluppet en ny thrillerroman. Foto: Ian West / PA Photos
BOKLANSERING: Den verdenskjente forfatteren har sluppet en ny thrillerroman. Foto: Ian West / PA Photos

Fansen raser etter J.K. Rowlings nye bok

GOD KVELD NORGE (TV2): J.K. Rowling er kjent for å skrive om magi og trolldom. I sin nye bok kan det virke som hun har hentet inspirasjon fra virkeligheten - nemlig sitt eget liv.

Flere fans av «Harry Potter» påpeker at J.K Rowlings (57) nyeste bok ser ut til å ha en rekke likheter med forfatterens eget liv.

Rowlings nye roman, «The Ink Black Heart» følger skaperen av en populær Youtube-tegneserie, Edie Ledwell. Ifølge Rolling Stone vender Edies egne fans seg mot henne når tegneserien hennes blir beskyldt for å være både rasistisk og transfobisk.

«Harry Potter»-forfatteren ble selv «cancelled» etter at hun i 2020 kom med en rekke uttalelser som har blitt stemplet som transfobiske.

Rowling har blant annet uttalt at å være kvinne er knyttet til å være født med en kvinnes kropp, og at menstruasjon er noe kun kvinner har. Disse, og en rekke andre Twitter-meldinger, skapte debatt på internett i 2020.

Nytt navn

Den nye boken er skrevet under Rowlings pseudonym, Robert Galbraith. «The Ink Black Heart» er den sjette boken i thrillerserien hennes, «Cormoran Strike».

Rowling begynte å skrive serien under det hemmelige navnet «Robert Galbraith» i 2013. Hensikten var å skrive nye bøker uten å bli sammenlignet med «Harry Potter»-serien.

Rowling måtte kort tid etter lanseringen av den første boken bekrefte at hun var Galbraith, etter at The Sunday Times påpekte likheten i skrivestilen til Rowling og Galbraith, samt at de delte samme forlag og agent.

Til tross for at det nå er kjent at Galbraith og Rowling er samme person, har forfatteren valgt å fortsette serien under pseudonymet.

Raser på Twitter

I et nytt intervju med programleder Graham Norton på Virgin Radio UK hevder Rowling at de klare likhetene mellom boken og hennes eget liv er en stor tilfeldighet.

– Jeg skrev boken før visse ting skjedde med meg på nettet. Jeg sa til mannen min at «nå kommer alle til å tro at dette er et svar etter det som har skjedd med meg», men det var det virkelig ikke.

– Det første utkastet til boken var ferdig før alt dette skjedde, sier hun om Twitter-skandalen.

Fans av «Harry Potter»-serien tror derimot ikke på at likhetstrekkene er noen tilfeldighet. Flere Twitter-brukere mener også at historien er lite progressiv, og beskylder Rowling for å skrive en transfobisk historie.

– Joanne, det er ingen som har blitt drept for å være transfobisk på nettet. Transseksuelle har derimot blitt drept, mange av dem. For en forferdelig timing denne utgivelsen har, skriver en Twitter-bruker.