PREGET: Dronning Margrethe er preget av reaksjonene hun har fått etter at hun tok det vanskelige valget. Foto: Javad Parsa
PREGET: Dronning Margrethe er preget av reaksjonene hun har fått etter at hun tok det vanskelige valget. Foto: Javad Parsa

Dronning Margrethe: – Jeg er lei meg

GOD KVELD NORGE (TV 2): Dronningen er preget av reaksjonene hun har fått, etter at hun tok valget om å fjerne titlene på fire av sine barnebarn. Nå beklager hun.

– Det gjør et stort inntrykk, og jeg er lei meg.

Det skriver dronningen av Danmark i et innlegg på kongehusets Instagram-konto.

– I løpet av de siste dagene har det kommet sterke reaksjoner på min beslutning om den fremtidige bruken av titler for prins Joachims fire barn. Det påvirker meg naturligvis, skriver hun videre.

–Skal holdes til færre

28.september kunngjorde dronningen og det danske kongehuset, at fire av hennes barnebarn skal fratas titlene. Dette er barna til prins Joachim, den yngste av dronningens sønner.

Det betyr at barna, Nikolai (23), Felix (20), Henrik (13) og Athena (10), ikke lenger kalle seg for prinser eller prinsesse ved årsskiftet.

– Å bære en kongelig tittel innebærer en rekke forpliktelser og oppgaver som fremover skal holdes til færre medlemmer av den kongelige familie. Denne endringen, som jeg ser på som nødvendig for fremtiden til monarkiet, ønsker jeg å foreta i min tid, forklarer hun videre i Instagram-innlegget.

– Beklager

Dronningen skriver videre at hun har tatt avgjørelsen som dronning, mor og bestemor, men at hun som bestemor har undervurdert hvor mye hennes yngste sønn og familie føler seg berørt.

– Det gjør stort inntrykk, og det beklager jeg. Ingen skal være i tvil om at mine barn, svigerbarn og barnebarn er min store glede og stolthet. Jeg håper nå at vi som familie kan finne roen til å finne veien gjennom denne situasjonen selv.