Hver gang vi møtes

Freddy Kalas: – Det tok knekken på meg

Festkongen Fredrik Auke (32), bedre kjent som Freddy Kalas, hadde oppfylt artistdrømmen, men fikk smake baksiden av medaljen.

Årets Hver gang vi møtes fikk en pangstart da ringreven Bjørn Eidsvåg (68) var førstemann ut i ilden forrige søndag.

Denne uken er det hitmaskinen Fredrik Auke (32), bedre kjent som Freddy Kalas, som sitter på enden av bordet for å gjøre æres på av artistkollegaene på Kjerringøy utenfor Bodø.

Det er en tydelig spent og litt smånervøs hedersgjest som møter opp på dagen sin.

– Jeg kjenner på en del nerver. Jeg synes det er litt skummelt. Jeg vet at jeg skal sitte noen timer å bable. Men jeg er klar, sier Auke under åpningen av musikkfesten.

HEDERSGJEST: I Hver gang vi møtes' andre program er det Fredrik Auke, bedre kjent som Freddy Kalas, som skal motta hyllest av sine meddeltakere. Fra venstre: Emma Steinbakken, Bjørn Eidsvåg, Ingebjørg Bratland, Isah, Kristian Kristensen og Karoline Krüger. Foto: Vegard Breie / TV 2
HEDERSGJEST: I Hver gang vi møtes' andre program er det Fredrik Auke, bedre kjent som Freddy Kalas, som skal motta hyllest av sine meddeltakere. Fra venstre: Emma Steinbakken, Bjørn Eidsvåg, Ingebjørg Bratland, Isah, Kristian Kristensen og Karoline Krüger. Foto: Vegard Breie / TV 2

Og i ekte Freddy Kalas-stil blir det hæla i taket med fengende musikalske bidrag denne dagen. Underveis i programmet blir det også sårt og tårevått når Auke blant annet åpner seg om den tunge tiden i årene før koronapandemien.

Se Auke være åpen om utfordringer og vansker i videoen øverst i saken.

– Tøft å leve opp til rollen

På tampen av 2014 fikk 32-åringen fra Drammen sitt store gjennombrudd som soloartist etter å ha medvirket på en rekke russelåter, samt lånt bort stemmen sin til Broiler-duoens «Vannski», «Bonski» og «Afterski».

Auke ble kongen av norsk partymusikk, og herjet hitlistene med landeplager som «Pinne for landet», «Jovial» og «Feel Da Rush». På et tidspunkt var han en av de mest strømmede artistene i landet, kun slått av Broiler og Kygo. Snart fulgte Melodi Grand Prix-deltakelse, VG-lista og en høythengende spellemannsnominasjon i 2016.

Men bak fedorahatten, solbrillene og det brede smilet slet 32-åringen med å skille mellom partymusikk-ikonet Freddy Kalas og privatpersonen Fredrik i flere år.

– Jeg mener at det tar mange år å venne seg til det. Da jeg startet som Freddy Kalas, så startet jeg bare som Fredrik, og Fredrik skulle jeg være gjennom hele den reisen, deler han rundt bordet i Hver gang vi møtes, og fortsetter:

Kristians vakre «Eg ser»-versjon får Bjørn på gråten

– Det startet veldig bra med suksess for «Pinne for landet». Jeg var veldig oppe i skyene på grunn av det. Jeg tenkte: «Shit, se hva jeg har fått til». Du er i en karusell som ikke stopper, og i den karusellen vil du være for du har drømt om det. Og så tror jeg at jo mer man får, jo bedre føles det. Og så er det egentlig bare en illusjon. Det er ekte også, men du kan ikke være der hele tiden. Det går ikke an.

Drammenseren fikk etter hvert vansker med å leve opp til rollen som den alltid sprudlende festløven som Freddy Kalas fremstår som.

– Det er en rolle man går inn i, og det er ganske tøft å leve opp til den rollen hele tiden. Jeg er jo ikke sånn hele tiden. Jeg er jo ikke en vandrende fest. Det går jo ikke an. Jeg går fra å være Fredrik til å være Freddy Kalas, og så kommer jeg hjem og skal være Fredrik igjen. Det var veldig ustabilt, innrømmer han videre.

TØFT: Hver gang vi møtes-deltaker og artist, Fredrik Auke, innrømmer at han i en lang periode slet med å leve opp til bildet av en glad og humørfylt partyartist. Foto: TV 2
TØFT: Hver gang vi møtes-deltaker og artist, Fredrik Auke, innrømmer at han i en lang periode slet med å leve opp til bildet av en glad og humørfylt partyartist. Foto: TV 2

– Tok knekken på meg

Kombinasjonen av rolleblandingen, presset om å prestere og mye festing ble så stor og overveldende at det begynte å tære dypt på artistens psyke.

– Du kan ikke konstant være i den drømmebobla, fordi til slutt så kan den sprekke og gå dårlig. Og det gjorde det med meg. Jeg skjønte det ikke der og da, for da var ting så bra, men ting kan fortsatt være skadelig, sier han, og fortsetter:

– Jeg ble kjempeutbrent. Jeg var ikke meg selv i det hele tatt. Dette vedvarte i mange år. Jeg sluttet å si ja til oppdrag. Jeg husker jeg måtte avlyse 14 jobber. Jeg var full og ringte: «Nå må dere bare kutte. Jeg orker ikke mer, jeg klarer ikke mer». Sakte, men sikkert, tok det dessverre litt knekken på meg. Det gikk så galt at jeg ble spist opp til slutt.

Emma imponerer med «Floden»-tolkning – slik reagerer Bjørn

Kjæresten ble redningen

Først da koronapandemien skylte over landet ble 32-åringens liv snudd til det bedre da han traff sin nåværende kjæreste.

– Da møtte jeg en dame som het Jeanette, sier han, og blir med ett taus og emosjonell.

– Hun gjorde mye for meg. Ting har forandret seg mye, fortsetter han gråtkvalt.

Auke beskriver partneren som en varm og god omsorgsperson, som hjalp ham mye gjennom den mangeårige depresjonen.

– Jeg tenker tilbake over hvor utrolig takknemlig jeg er, og hvor viktig og stor rolle hun har spilt for meg i den vonde perioden jeg var i. Fra å være sliten og nedbrutt, så gikk jeg til å føle meg sterk og fantastisk. Så jeg fikk en dame som sto med åpne armer og jeg kunne bare lande der.

Isah tolker «Alt du vil ha» – så overrasker han med en kjent gjesteartist

Se Hver gang vi møtes lørdager klokken 20.00 på TV 2 Direkte, og når du vil på TV 2 Play.