Festmat på menyen hos Wenche: Saftig andebryst med balsamicosaus

Nydelig andebryst servert med eple og rødløkkompott, jordskokkpurè og balsamicosaus.

Dette trenger du:

  • 3-4 andebryst med skinn
  • salt og pepper
  • rosmarin

Balsamicosaus:
(Glutenfri og evt. melkefri, hvis smør erstattes med margarin uten melk)

  • 3 sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 ts tomatpurè
  • 2-3 dl rødvin
  • 2 dl oksekraft (Jacobs om du ikke har egen)
  • 2 dl vann
  • 4 ss soyasaus (med lite salt, grønn kork)
  • 4 ss balsamicoeddik (Aceto di balsamico, fra Modena)
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist timian  (evt. estragon eller 1 ts tørket timian)
  • 3-4 ss kaldt smør
  • Pepper og salt

Jordskokkpure:

  • ca. 500 g jordskokk
  • 1 persillerot
  • ca. 2 dl melk
  • 2 ss usaltet smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:
Balsamicosaus

Begynn med sausen.
Finhakk sjalottløk og surr i smør til løken blir blank (ikke brun).
Øk temperaturen litt, tilsett tomatpurè og la surre 1-2 min. slik at den får ”brent” av seg.
Hell i rødvin og la koke inn til det halve.
Tilsett oksekraft, soyasaus, balsamicoeddik, laurbærblad og timian/estragon.
Kok opp og la trekke/småkoke uten lokk i 15-20 min.
For litt fyldigere saus; rør inn litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Andebrystene
Varm stekeovn til 180 oC.
Snitt fettsiden på andebrystene med en spiss skarp kniv.
Dryss over salt og pepper.
Legg andebrystene med fettsiden ned i en varm stekepanne, ikke nødvendig med smør. Legg eventuelt i litt frisk rosmarin i stekepannen.
Stek i 2-3 min.
Legg andebrystene med fettsiden opp i et ildfast fat og stek midt i stekeovnen i ca. 15 min., til kjernetemperaturen er 68 oC.
La andebrystene hvile minst i 15-20 min. før de skjæres opp.

ANDEBRYST: Festmat hos Wenche på en fredag - andebryst med balsamicosaus.  Foto: TV 2
ANDEBRYST: Festmat hos Wenche på en fredag - andebryst med balsamicosaus.  Foto: TV 2

Jordskokkpurè
Rens og del jordskokk og persillerot i biter, og kok møre i melk (ikke tilsett salt).
Hell av litt av melken, ta vare på den til evt. speeing.
Mos med en stavmikser eller blender og tilsett smør.
Spe evt. med litt av den varme melken.
Smak til med salt og pepper.

Eple og rødløk kompott
Rens og del 1-2 rødløk i båter.
Surr løken blank og myk i litt smør, tilsett 2 epler delt i båter og la surre med løken i 1-2 min.
Tilsett 1 ss brunt sukker og 3-4 ss eplemost.
Kok opp og la trekke til eplejuicen er kokt inn.

Lettstekt rosenkål delt i to eller flowersprout kan også serveres ved siden av.

 

Mer innhold fra TV 2