Entrecôte på klassisk og spennende vis
Her er oppskriftene på entrecôte fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Synnøve Skarbø og Klaus Sonstad lagde entrecôte i torsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.
Nedenfor kan du se begge oppskriftene og fremgangsmåte.
Synnøve Skarbøs entrecôte
Entrecôte med portvinssaus, røstipotet, bakt gresskar, squash og tomat.
Ingredienser
- 800 g. entrecôte.
- 500 g. Asterix-poteter (eller en annen type kokefast potet).
- 1 bunt rosmarin.
- 1 stk. Hokaido-gresskar.
- 1 stk. grønn squash.
- 200 g. søte cherrytomater (med stilkene på).
- 3 dl. portvin.
- 3 dl. oksekraft.
- 1 stk. sjalottløk.
- 3 stk. hvitløksfedd.
- 1 dl. nøytral olje.
- 200 g. smør.
- 2 ss. god olivenolje.
- Salt og pepper.
- Sett ovnen på 180 grader.
Fremgangsmåte
- Del entrecôten i 4 skiver, legg dem til side og salte og pepre dem litt. La de ligge og hvile slik at salt og pepper trekker litt inn i kjøttet og får romtemperatur (dette for at kjøttet ikke skal få sjokk når det kommer over i en varm panne).
- Finkutt løken, rosmarinen og hvitløken og legg det i hver sin bolle.
- Skrell gresskaret, ta ut kjernen og del det opp i biter på cirka 3X2 cm., del squashen i to og kutt den opp i cirka 1 cm. lange biter, legg dette i en ildfast form sammen med olje, kuttet rosmarin, salt/pepper og hvitløk, bland alt sammen med hendene slik at du får blandet smakene godt sammen med grønnsakene. Sett det i ovnen på cirka 180 grader.
- Rasp potetene med en rasper, bland i salt og pepper.
- Hell portvinen i en gryte sammen med oksekraften og la det reduseres litt mens du gjør resten.
- Sett på to stekepanner (én til poteter og en til kjøtt) og tilsett smør. Form så små baller i hånden av potetblandingen og trykk dem flate. Stek potetkakene i pannen når smøret er blitt gyllent (skru ned pannen litt slik at potetkakene ikke blir svidd). Trenger de å bli mer stekt, legg de på et stekebrett og sett dem i ovnen (sammen med grønnsakene).
- Stek kjøttet i en panne sammen med smør i cirka 2-3 min. på hver side (dette samtidig som du steker potetene) og la det hvile i cirka 4-6 min. Sett så i ovnen i cirka 8 min. Når 8 min. er gått, setter du kjøttet til side og lar det hvile frem til servering.
- Legg så tomatene over grønnsakene i ovnen slik at de får med seg siste innspurt i ovnen.
- Rør inn 2 ss. smør i portvinssausen. Smak til med salt og pepper.
- Ta ut grønnsakene av ovnen og hell olivenolje over. Sjekk at gresskaret er mørt og ikke hardt. Legg tomatene til side slik at vi kan pynte med dem, helt til slutt.
Klaus Sonstads entrecôte med klassisk tilbehør
Oppskrift
- 500 gr. små poteter.
- 4 porsjonsstykker entrecôte.
- Salt og pepper.
- Ca 150 gr. romtemperert smør.
- Fersk rosmarin.
- 1 boks små klasetomater.
- 1 liten boks med mais (ev. 2 maiskolber).
- Cirka 1 dl. fløte.
- 1 ss. smør.
- 2 banansjalottløk.
- 4 hvitløksfedd.
- 1 pakke grønne bønner.
- 1 sitron.
Fremgangsmåte
- Kok potetene i lettsaltet vann til de er knapt møre.
- Krydre kjøttstykkene med salt og pepper og legg de i en rykende varm grillpanne og gi de god farge på den ene siden. Snu kjøttet, legg tomatene ved siden av kjøttet og sett deretter pannen direkte inn i stekeovnen på 100 grader.
- Sil av vannet på maisen (eller skrap maisen av kolben) og ha det i en liten kjele med en skvett fløte, la det koke i cirka 4 min. Ha i litt smør og kjør det til en puré, smak til med salt og pepper.
- Ta ut kjøttstykkene når de har cirka 56 grader i kjernetemperatur, bruk gjerne et steketermometer. La kjøttet hvile på en ren fjøl.
- Knus rosmarin i en morter med litt salt. Riv skallet på sitronen og et fedd hvitløk. Bland dette sammen med litt olivenolje og sitronsaft på fjøla der kjøttet hviler. Vend kjøttstykkene inn i marinaden.
- Ha potetene i en panne og stek de gylne i litt olje, smør, et hvitløksfedd og en kvist rosmarin.
- Finhakk løk og hvitløk, og fres det gyllent i en panne. Ha i bønnene og vend de ofte rundt helt til de er gjennomvarme. Krydre med salt og pepper og skvis litt sitron over.
- Skjær kjøttet på tvers av trevlene i pene skiver og vend det godt rundt i marinaden.
Legg opp slik
Legg de grønne bønnene utover på en tallerken eller fjøl sammen med potetene. Legg kjøttskiver rundt omkring oppå sammen med de bakte tomatene, og til slutt litt maispurè innimellom det hele.
Artikkelen er oppdatert