ÅRETS VINNERE: Ukrainske Kalush Orchestra tok seieren i årets Eurovision Song Contest. På grunn av krigen i Ukraina måtte neste års finale flyttes fra vinnernes hjemland til Liverpool i Storbritannia. Foto: Luca Bruno
ÅRETS VINNERE: Ukrainske Kalush Orchestra tok seieren i årets Eurovision Song Contest. På grunn av krigen i Ukraina måtte neste års finale flyttes fra vinnernes hjemland til Liverpool i Storbritannia. Foto: Luca Bruno
Eurovision 2023:

Endrer stemmesystemet

GOD KVELD NORGE (TV 2): EBU annonserer stor endring for stemmesystemet i neste års Eurovision Song Contest.

Det vil bli stor endring i stemmeordningen i Eurovision Song Contest fra og med 2023, melder EBU.

I pressemeldingen opplyser EBU om to store endringer i Eurovisions stemmesystem fra og med neste år.

Siden 2009 har stemmer fra fagjuryen og publikum telt likt i avgjørelsen om hvilke deltakerland som skulle sikre seg plass i Eurovisions semi-finaler.

Første gang i historien

Fra og med 2023 vil publikum få enda mer makt, da kun deres stemmer teller mot semifinale-kvalifikasjonene.

For første gang i historien vil også seere i land som ikke deltar i konkurransen få mulighet til å stemme på sine favorittlåter. Stemmene vil bli sammenlagt til poeng som veier likt med et land som deltar i konkurransen, forklarer EBU på sine sider.

Endringen gjelder både semifinalene og den store ESC-finalen.

– Eurovision Song Contest har gjennom sin 67 år lange historie utviklet seg i takt med verden og greid å holde seg seg både spennende og relevant. Disse endringene er til for å anerkjenne konkurransens enorme populæritet og gi mer makt til publikumet til verdens største live musikkfest, sier ESC-konkurransedirektør, Martin Österdahl i pressemeldingen.

Flyttet til Liverpool

Når vinneren skal kåres under den store Eurovision 2023-finalen i Liverpool vil derimot stemmingen foregå på samme måte som tidligere, med stemmer fra både publikum og den profesjonelle juryen.

Som vinner av Eurovision 2022 skulle Ukraina normalt ha arrangert Eurovision i 2023, men på grunn av den pågående konflikten i Ukraina besluttet EBU å flytte arrangementet til Storbritannia.

ESC-finalen vil bli avholdt i Liverpool i mai 2023.