MUSIKK-STRID: Ed Sheeran, en av verdens største artister, startet en rettslig prosess etter kopi-anklager fra Sami Chokri. Foto: Jamie McCarthy /AFP Kirsty O'Connor/Pa photos
MUSIKK-STRID: Ed Sheeran, en av verdens største artister, startet en rettslig prosess etter kopi-anklager fra Sami Chokri. Foto: Jamie McCarthy /AFP Kirsty O'Connor/Pa photos

Ed Sheeran vant plagiat-sak

GOD KVELD NORGE (TV 2): Siden 2018 har opphavsrett-striden rundt monsterhiten «Shape of You» pågått. Nå har dommen falt.

Ed Sheeran (31) har hele tiden benektet for at han har kopiert sangen «Oh Why» som Sami Chokri slapp i 2015, under artistnavnet Sami Switch.

Grimeartisten og hans produsent Ross O’Donoghue hevder at «Oh»-passasjen i «Shape of You» er slående lik refrenget i hans låt «Oh I».

Nå er resultatet fra opphavsrett-rettssaken klar.

«Signifikante ulikheter»

Der har dommeren i Londons High Court konkludert med at Sheeran ikke er skyldig i å ha brutt opphavsrettsloven.

Dommer Zacaroli sa at Sheeran verken bevisst eller ubevisst har kopiert frasen fra sangen da han skrev «Shape of You», og at bevisene er utilstrekkelig, melder britiske medier.

I rettslige dokumenter The Independent har fått, gjengir avisen dommerens begrunnelse:

LONDONS HIGH COURT: Den britiske artisten tegnet under rettssaken. Foto: Elizabeth Cook /Pa photos
LONDONS HIGH COURT: Den britiske artisten tegnet under rettssaken. Foto: Elizabeth Cook /Pa photos

«Mens det er likheter mellom «Oh Why» og «Oh I»-passasjen, er det også signifikante ulikheter»..... «Jeg konkluderer med at Mr Sheeran ikke har hørt «Oh Why», og at han i alle fall ikke har bevisst kopiert passasjen.

I avgjørelsen kommer det frem at dommeren sier at det er utilstrekkelig bevis for bevisst kopiering.

Dommeren mener at notene er så bevisst brukt i «Shape of You», at det ikke er troverdig at Sheeran og hans låtskrivere har søkt inspirasjon fra andre.

Videre uttaler dommeren at selv om artisten skulle ha funnet inspirasjon hos andre, så er Chokris låt langt fra en åpenbar kilde, skriver The Independent.

Etter at dommen falt har Ed Sheeran uttalt seg om saken på Instagram. Til sine 37.7 millioner følgere sier han at slike anklager har blitt for vanlig.

– Det har blitt en kultur hvor det kommer en anklage med en idé om at forlik blir billigere enn å ta det til retten, selv om det ikke er noe hold i anklagen, og det er virkelig skadelig for låtskrivingsindustrien, sa Sheeran.

Striden startet i 2018

Sheeran og de han skrev låten med startet en rettslig prosess i mai 2018, og ba London High Court om å erklære at de ikke hadde brutt opphavsretten.

I juli svarte Chokri med et krav hvor han hevdet brudd på opphavsrettsloven, krevde erstatning og ville ha en redegjørelse for fortjenesten låten hadde fått.

Siden den rettslige prosessen startet har Sheerans royalties på «Shape of You» vært fryst. Ifølge BBC anslås låtens royalties til å ligge på om lag 240 millioner kroner.

Sang under rettssaken

Under de 11 dagene saken gikk for retten forrige måned, benektet Sheeran at han «låner» ideer fra ukjente låtskriver uten å kreditere dem. Chokri har beskyldt Sheeran for å unnlat å kreditere dem fordi de «ikke er store nok artister».

I løpet av rettssaken har Sheeran blant annet sunget i retten. Ifølge BBC har han brukt låter som Nina Simones «Feeling Good» og Blackstreets «No Diggity» for å illustrere hvor identiske utdrag kan høres ut i popmusikk.

– Hvis du synger dem alle i samme toneart, så høres de helt like ut, forklarte Sheeran i retten.