Dansk Oscar-jubel

Danske «Et glass til» fikk Oscar-pris for beste internasjonale film på den 93. Oscar-utdelingen.

Filmen som tar utgangspunkt i en teori om alkoholpromille som er forbundet med den norske psykiateren Finn Skårderud, var storfavoritt og fikk prisen under utdelingen natt til mandag norsk tid.

– Dette overgår alt jeg noen sinne kunne forestilt meg, bortsett fra at det er noe jeg har forestilt meg siden jeg var fem, sa regissør Thomas Vinterberg i takketalen sin. Vinterberg var også nominert for beste regi, men vant ikke den prisen.

Gråtkvalt takketale

Han var til stede på seremonien i Los Angeles. Der fortalte han gråtkvalt om datteren Ida, som døde like etter at filmingen hadde startet.

– Vi ville lage en film som feirer livet, og fire dager ut i filmingen skjedde det forferdelige. En ulykke på motorveien rev datteren min fra meg. Vi savner henne og elsker henne, sa Vinterberg før han måtte ta en pause for å håndtere følelsene.

Datteren leste manuset til filmen før hun døde. Hun var svært entusiastisk og skulle egentlig være med.

– Vi laget denne filmen for deg, Ida. Du har vært del av dette mirakelet, sa Vinterberg.

Stille i to uker

Den norske hovedfotografen på filmen har tidligere fortalt om hvordan dødsfallet preget hele produksjonen. Ida Vinterberg ble 19 år.

– Da Ida døde, holdt vi produksjonen stille i to uker før vi langsomt startet opp igjen. Det er klart det påvirket oss alle sammen, og jeg tror da også at det påvirket hvordan filmen ble. Jeg tror den ble mer livsbekreftende og mer leken i forhold til den retningen vi opprinnelig var på vei, har Brandth Grøvlen sagt til NTB.

– Det å lage film var liksom ikke så viktig i denne situasjonen, men samtidig var det utrolig viktig å være sammen med alle som jobbet på filmen. Jeg tror det ga en stemning av at vi tok mer ansvar og at vi fikk et sterkt samhold som mennesker, ikke kun som kollegaer.

INNSPILLING: Mads Mikkelsen sammen med regissør Thomas Vinterberg under innspillingen av «Et glass til». Foto: Samuel Goldwyn Films via AP / NTB
INNSPILLING: Mads Mikkelsen sammen med regissør Thomas Vinterberg under innspillingen av «Et glass til». Foto: Samuel Goldwyn Films via AP / NTB

Gi slipp på kontrollen

Selve filmen handler ifølge regissøren om å vise fram hvordan man kan gi slipp på kontrollen over livet.

– Det er en film om fire fordervede, hvite fulle menn som lærer barn å drikke, sa Vinterberg til latter fra salen i Los Angeles.

Regissøren trakk spesielt fram Mads Mikkelsen, som har hovedrollen i filmen.