Berits sorte bønnegryte og eplegrøt med tørkede epler
Få oppskriftene fra Bra godt her.
Ingredienser:
10 skiver bacon, finhakket
2 medium rødløk, hakket
6 pressede hvitløksfedd
5 dl kylling/okse kraft (5 dl vann + 1 øko buljongterning)
3 dl øko hakkede tomater fra eske/boks
2 ss tomatpuré
2 ts Worcester saus
2 ts chilipulver
5 dl kokte sorte bønner
0.5 ts havsalt
kværnet pepper
1 bunt fersk koriander
saften av en halv sitron
Maistortilla
Rømme - ikke lettrømme.
Slik gjør du:
Berits sorte bønnegryte
Skjær bacon i småbiter og stek det i 1 ss smør i en dyp jernpanne eller en jerngryte. Stek på medium temperatur i 5 minutter, til baconet begynner å slippe fett ut i pannen.
Tilsett hakket løk og surr videre under omrøring i 5 minutter.
Tilsett hakket hvitløk og surr videre i 2 minutter.
Løs opp 1 buljonterning i 5 dl kokt vann, om du ikke har kraft. Slå kraften, hakkede tomater, tomatpure, Worcestersaus og chilipulver oppi gryten. Rør inn bønnene og varm opp til kokepunktet.
La gryten småkoke i 5 minutter.
Smak til med salt og pepper og rør inn grovhakket, fersk koriander og sitronsaft ved servering.
Garnityr: Finhakket vårløk, rødløk, rømme, revet hard hvitost f.eks. parmesan
De sorte bønnene ser ut til å bremse et enzym (alfa-amylase) som kutter opp stivelse til oppsugbart sukker. Det betyr at kroppen din suger opp litt mindre sukker fra stivelse, når du inkluderer bønner i måltidet ditt. Ikke værst! Sist, men ikke minst, så bidrar de med B-vitaminarbeidere (B9 til B-gjengen B6-9-12), med blodtrykkssenkende kalium, jern for en konsentrert hjerne og magnesium-verktøy til all verdens produksjon av lykkekjemi i hjernen. Bytt ut hvit ris og pasta med bønner, og prøv denne spennende bønnegryten. Kanskje den blir en av dine middagsfavoritter også?
Eplegrøt med tørkede epler
6 syrlige friske epler
2 ss godt smør
1 ts kanel
2 dl eplejuice (rå)
4 ss gresk yoghurt
Tørkede epler
*Kutt eplene i grove biter. Fjern kjernehuset.
*Fres eplebitene og kanel i smøret til de er gyllne. Det tar 2-3 minutter.
*Ha på eplejuicen og la koke til eplene er myke.
*Kjør eplebitene til tykk grøt med en stavmikser. Smak til med sitronsaft og evt mer kanel. Avkjøl.
*Topp grøten med gresk yoghurt og litt tørkede epler før servering.