«Hellstrøms høst»:

Anne Lindmo overrasket Eyvind Hellstrøm med turmat i BH-en

Det ble mye latter da Anne Lindmo (53) og Eyvind Hellstrøm (74) to inntok fjellheimen i programmet «Hellstrøms høst».

TURVENNER: Anne Lindmo overrasket Eyvind Hellstrøm med fjellsnacks fra BH-en på tur i Jotunheimen. Foto: TV 2
TURVENNER: Anne Lindmo overrasket Eyvind Hellstrøm med fjellsnacks fra BH-en på tur i Jotunheimen. Foto: TV 2

Den norske høsten er høytid for store matopplevelser.

Eyvind Hellstrøm (74) reiser denne gangen til fjells sammen med programleder og forfatter Anne Lindmo (53) for å finne de beste råvarene og lage fantastisk høstmat.

FRILUFTSMENNESKE: Anne Lindmo er glad i guds frie natur og sover gjerne i hengekøye. Foto: Agnete Brun
FRILUFTSMENNESKE: Anne Lindmo er glad i guds frie natur og sover gjerne i hengekøye. Foto: Agnete Brun

Bykokken Hellstrøm møter også fjellkokken, Arne Brimi (66), i programmet, noe han alltid har hatt en drøm om. Brimi viser frem noen av sine klassiske retter i sitt rike og de tre møtes til dyst rundt bålet med fjellmaten.

– Det var en helt enorm opplevelse å se den trauste fjellkokken og den elegante bykokken i samspill, og få være en ivrig assistent og medhjelper når de slo seg løs over grytene. Det er noe av det morsomste jeg har opplevd på lenge, sier Lindmo til TV 2.

Elsker friluftslivet

Anne Lindmo elsker fjelluft og ga i høst ut boken «Min tur», en turselvbiografi om sin kjærlighet til naturen.

CELEBERT HYTTEBESØK: Anne Lindmo tok med Eyvind Hellstrøm på setra hun eier i Jotunheimen. Foto: TV 2
CELEBERT HYTTEBESØK: Anne Lindmo tok med Eyvind Hellstrøm på setra hun eier i Jotunheimen. Foto: TV 2

Hun har selv hytte i Jotunheimen og syntes det var morsomt at hun måtte lære opp mesterkokken i turlivet. Selv må hun ofte stikke av fra alt det hun holder på med i Oslo, og være utendørs.

– Har du erfaring med å lage mat ute i naturen?

– Ja, jeg er jo masse på tur, og liker å ha med meg matretter som egner seg til å varme eller lage på bål. Man trenger ikke spise forkulla grillpølser selv om man er i skogen. Jeg spiser alltid masse god ost, feite pølser eller gryteretter jeg har lagd på forhånd og pakka med meg. Og mitt beste triks er å bære snadder i behåen – både biff eller god ost bør jo holdes temperert frem til det skal stekes og spises. Da er det lurt å bruke kroppsvarmen.

– Min erfaring er at det å jekke godsaker ut av behåen nesten alltid bidrar til å heve sinnets munterhet og den generelle stemninga i flokken, forteller Lindmo.

Ost fra BH-en

Det ble nemlig mye latter og moro på denne turen, og på vei opp i fjellheimen overrasket Lindmo med en liten småfrekk gest.

Hun mener det er veldig viktig å ha litt tursnacks for å motivere, så derfor fikk Hellstrøm smake på varm ost med smidig konsistens i fjellheimen, oppbevart i BH-en hennes.

– Den var god og fin temperert ost, og det er en Gruyere, sa Hellstrøm, som måtte blindteste den pikante fjellsnacksen Lindmo serverte han.

Brimi-land

Turen går til Jotunheimen og på besøk til gastronomiske Vianvang, der Arne Brimi har bygd opp et fjelltun nord i Gudbrandsdalen.

Det startet for 23 år siden, og i dag kan han huse 58 gjester. Lokal folkegastronomi kaller han det – og er hans livsverk. Å få møte sin kokkevenn Hellstrøm og NRK-programleder Lindmo satte han stor pris på.

TRE GODE KOKKER: Eyvind Hellstrøm, Anne Lindmo og Arne Brimi på kjøkkenet på Vianvang. Foto: TV 2
TRE GODE KOKKER: Eyvind Hellstrøm, Anne Lindmo og Arne Brimi på kjøkkenet på Vianvang. Foto: TV 2

– Eyvind og jeg har fulgt hverandre et helt liv, så det var veldig spennende og få han på besøk inne i Jotunheimen. Anne er også en sterk personlighet, og hun er nysgjerrig på folk, mat og kultur. Hun har også et bein i bygda mi, og tror det blir enda bedre etter at hun har vært på besøk her, sier Brimi til TV 2.

RYPEBRYST: Rosa stekt rypebryst er høstens høydepunkt for mange. Foto: TV 2
RYPEBRYST: Rosa stekt rypebryst er høstens høydepunkt for mange. Foto: TV 2

– Ut av kroppen-opplevelse

Anne Lindmo har egen seter rett ved der Brimi holder hus i Jotunheimen.

Hun elsker å snøre turstøvlene og gå i naturen, og når hun i tillegg kunne gjøre det med to av de beste kokkene i Norge, ble det et minne for livet.

– Når jeg fikk samle ved og tenne opp et bål til Arne Brimi, sånn at han skulle få skal steike hjortekjøtt og «sjalottlauk» på åpen flamme, og jeg deretter ordna med sitteunderlag og pledd til Eyvind Hellstrøm så han skulle slippe å fryse der han satt i den pene bybuksa si... Det var nesten en ut av kroppen-opplevelse, avslutter Lindmo til TV 2.

Her er oppskriften på rypebrystet trekløveret tilberedte på Vianvang:

«Hellstrøms høst» med Anne Lindmo vises 30. november kl. 20.00, på TV 2 Direkte, og når du vil på TV 2 Play.

Rosastekt rypebryst med rotselleri

4 - 6 ryper

Smør og olje til steking

10 uskrelte hvitløkfedd

Salt og pepper

1 løk

1 gulrot

1 liten bunt frisk timian

4 - 5 knuste enebær

3 dl hvitvin

2 dl kremfløte

1 dl crème fraîche

50 g usaltet smør

1 dl pisket kremfløte

50 g fersk ingefærrot

2 grønne lime

Salt og pepper

1 stor sellerirot

2 ss lys honning

Klaret smør og olje til steking

400 g frossen petits pois (små erter)

50 g bacon

12 små vårløk eller små nye løk

50 g smør

Slik går du frem

Skjær av lår- og ryggben. Behold brystene på skroget. Gni inn med salt og pepper og brun brystene i olje- og smørblandingen med de hele hvitløkfeddene. Stek i gryte eller kasserolle i ca. 10 minutter. Ta rypebrystene ut av kasserollen og still dem i en form. La dem hvile 5 minutter før brystene skjæres av skrogene. Hakk opp skrogene og legg det tilbake i kasserollen med grovhakket løk, gulrot, timian og enebær. Brun alt godt i 5 minutter. Tilsett deretter vinen og kok helt inn. Tilsett vann til det dekker og kok i 45 minutter.

Skum av, sil og kok inn til ca. 1 dl. Tilsett kremfløte og crème fraîche og kok sausen sammen til god konsistens. Montér inn kaldt smør, revet ingefærrot og saften av en lime. Vend inn den stivpiskede kremfløten når alle momenter er utført og rypene skal anrettes.

Skrell selleriroten og del den opp i terninger i ca. 2 x 2 cm. Stek dem i klaret smør og tilsett 1 ss honning når sellerien er stekt gyllenbrun og mør. Smak til med salt.

Kok ertene i lettsaltet vann i 30 sekunder og avkjøl i kaldt vann. Kok vårløk, bacon og erter i smør med noen dråper vann på sterk varme og under omrøring. Smak til med salt og pepper.

Varm rypebrystene raskt i en panne, gi sausen et oppkok og riv limeskall med lett hånd over rypebrystene. Anrett på varme tallerkener.