– I kronprinsfamilien feirer man alle bursdager – både små og store. Og man har sine egne tradisjoner og ritualer – faktisk helt fra morgenen av, forteller TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Fredag 20. juli fyller kronprins Haakon Magnus 45 år.

Etter alt å dømme våknet kronprinsen opp til sang og hygge på sengen i dag tidlig.

Vanlig ritual er at bursdagsbarnet vekkes på sengen med kakao og hjemmebakt kringle av resten av familien, etterfulgt av bursdagssangen, ifølge Totland.

– Dette har nok skjedd i dag også – og siden det er sommerferie, har man jo hatt god tid. Og så har man gjerne bursdagsselskap for familie og venner på kvelden. Og så sant de er i Norge, dukker kongeparet også alltid opp.

Feires privat

Totland mistenker at dagen feires på Sørlandet i finværet.

– Dagen i dag feires privat, trolig på Dvergsøya utenfor Kristiansand, der bursdagsbarnet og familien har feriert den siste tiden.

45 år er ikke et spesielt tall, selv i kongeverden.

– Bortsett fra at man blir eldre og nærmer seg 50 med stormskritt, så er det nok ikke det. Men jeg er jo så gammel at jeg godt husker 20. juli 1973 – dagen da Haakon kom til verden. Og jeg synes det er utrolig at det er gått 45 år siden den gang. Og han ser jo langt yngre ut!

Hurra for verdens fineste Haakon ! 🇳🇴❤️

Et innlegg delt av H.K.H Mette-Marit (@crownprincessmm)

Ferie ved sjøen

Totland forteller til TV 2 at kronprinsen og familien startet ferien sin allerede ved skoleslutt.

– De var først en tur i utlandet, nærmere bestemt Spania. De kan også ha vært andre steder.

De siste ukene har familien tilbragt tiden sin langs kysten.

– På Dvergsøya utenfor Kristiansand har de syslet med alle mulige aktiviteter ute på sjøen. Kronprinsen er veldig glad i vannski, båt og slike aktiviteter. Kronprinsessen tar gjerne bilder av dette og sitter mye på terassen og leser en god god.