TRENDY GATEMAT FRA hawaii:

Prøv poké-bowl – den nye
«street food»-favoritten

Uttales «poh-kay». En symfoni av syrlig fisk, mango, granateple og chili. Imponerer middagsgjestene. Trendy er det også. Ingen flere spørsmål? Da setter vi i gang!

Denne Hawaii-inspirerte «street food»-retten lages ofte med rå tunfisk, og smaker best nylaget.

Wenche bruker ofte vakumert laks av typen Frøya eller Salma. Skalldyr kan også brukes. Velg det du liker og har tilgang!

Tilbehøret varierer fra sprøstekt løk, salat, paprika og risnudler til det jeg har valgt i denne oppskriften.

Ingrediensene deles ofte opp i terninger: Wenche velger å dele laksen i tynne skiver og resten i terninger.

Anrettes/serveres i porsjonstallerkener/-boller og spises med spisepinner, eller gaffel om du foretrekker det.

Gjør ferdig alt tilbehøret og skjær opp fisken i tynne skiver.

Beregn 100-150 g fisk pr person hvis retten serveres som hovedrett. Er det forrett, beregner du ca. 75 g pr person.

Syltet rødløk
Skjær rødløk i tynne skiver.

Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over løken. Dette kan gjøres i god tid i forveien. Holder seg i kjøleskapet i 3-4 uker.

Ris/rusnudler
Kok sushi ris etter anvisning på pakken, men UTEN riseddik og sukker. Eller bruk risnudler.

Tilbehør
Velg en blanding av det du liker! Her følger et forslag:

POKÉ: Velg selv om du vil anrette poké i serveringsboller eller på et stort, felles fat.
POKÉ: Velg selv om du vil anrette poké i serveringsboller eller på et stort, felles fat.
  • tynne skiver rå løk (la ligge i iskaldt vann ca 10 min før servering blir sprø og litt «mildere») eller velg syltet rødløk (se oppskrift) eller sprøstekt løk eller finhakket vårløk
  • strimlet salat
  • mango i terninger
  • granateple kjerner
  • avocado i strimler/terninger eller slangeagurk i strimler
  • sesamfrø (lettstekt i panne)
  • evt. chilimajones, hvitløksmajones eller mer av marinaden

Marinade
​Til fire personer:

  • 2 dl soyasaus
  • 1/2 dl riseddik
  • ¼ -1 ts sesamolje (mye smak, så smak deg fram)
  • 1-2 fedd finhakket hvitløk
  • 1-2 ts finhakket frisk ingefær
  • 1-2 ts finhakket chili
  • Saft og finrevet skall av ½ stor sitron

Rør sammen marinaden og smak til den styrke du liker. Vend biter av fisk/skalldyr i marinaden.

Anretning
Start med å legge ”lun” ris eller risnudler i bunnen av en porsjons-«bolle» eller på et serveringsfat som mange kan forsyne seg fra. Fortsett med grønnsaker i terninger og laks i skiver (eller terninger) lagvis anrettet.

Prøv gjerne retten sammen med sommelier og vinekspert Liora Levis sommerdrink.

FRESH MOCKTAIL: Liora Levis sommerlige, alkoholfrie drink passer supert til poké.
FRESH MOCKTAIL: Liora Levis sommerlige, alkoholfrie drink passer supert til poké.

Sommerlig «mocktail»
​Fyll isbiter i et glass. Skjær agurk i skiver på langs, bruk gjerne ostehøvel til dette. Rull skivene sammen og legg over isbitene i glasset. Hell over granateplekjerner og fyll på med iskald Fentiman's Pink Grapefruit Tonic Water, som bl.a. kan kjøpes på Meny.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook