Gresk salat og tzatziki med litt brød er en kjent og kjær lunsjrett eller forrett.

Begynn med å lage tzatziki før du fortsetter med gresk salat

Tzatziki

  • 5 dl gresk yoghurt eller tykk matyoghurt
  • ½ slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ¼ ts salt
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 min, klem/press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, ev litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte.

La gjerne tzatziki stå å trekke smak et par timer før servering.

Gresk salat

  • 4 mellomstore modne klasetomater
  • 1 slangeagurk
  • 1 rødløk
  • 1 grønn paprika
  • 10 svarte oliven
  • 150 g fetaost hel bit som deles grovt opp.
  • 1 ss tørket oregano

Dressing:

  • 1 ½ dl kaldpresset olivenolje
  • ½ dl vineddik

Del grønnsakene i biter og hell over dressing.

Det blir ofte servert litt brød som tilbehør til salaten.

For en litt mer mettende salat, hender det at jeg serverer baconsnurrer ved siden av salaten (en fin måte å bruke opp tørt brød på).

Baconsnurrer:

Beregn pr person:

  • 2 tynne skiver halvgrovt brød
  • bacon smøreost
  • 1-2 skiver bacon i tynne skiver

Varm stekeovnen til 225°C.

Smør brødskivene med baconost og legg to og to skiver sammen, de smurte sidene mot hverandre og del i to snurr baconskiver rundt de doble halve skivene.

Legg i et ildfast fat og stek på øverste rille i varm stekeovn 225°C til baconet er sprøtt, 12-15 min. Snu eventuelt på skivene under steketiden.

GRESK AFTEN: Tzatziki, oliven og gresk salat. Foto: TV 2
GRESK AFTEN: Tzatziki, oliven og gresk salat. Foto: TV 2