For klekkelig sum kan du kuppe skoene som Arve Opsahl brukte i Olsenbanden.

22 år gamle Johannes fra Oslo eier Norges største Olsenbanden-samling.

Oslogutten var 18 år da han i 2013 startet å samle, og forteller til TV 2 at det hele startet ved en tilfeldighet.

– Jeg husker jeg lånte film nummer fire fra en bokbuss jeg helt tilfeldig kom over da jeg syklet hjem fra skolen i femte klasse. Så fra jeg var ti år har jeg hatt en forkjærlighet for Olsenbanden.

– Som samler handler det for meg om å ta vare på materiale fra 14 filmer som har en unik plass i norsk kulturarv. I dag er filmene blitt et viktig dokument om Oslos historiske utvikling – og det gjennom fire tiår.

– Var opptatt av å ha gode sko

I en nøye planlagt og tilrettelagt annonse på Finn.no, selger 22-åringen skoene som ble brukt av den kriminelle mesterhjernen i 13 av de 14 Olsenbandenfilmene.

Den folkekjære skuespilleren satte sine føtter i fottøyet allerede i 1969.

– Arve Opsahl var opptatt av å ha gode sko. Svært mange skuespillere sier at skoene former karakteren de spiller, sier han til TV 2.

Johannes forteller at skoene har tresåle og er av ekte skinn. Sammen med det ikoniske samlerobjektet får du også med et håndskrevet og datert brev fra Opsahl på kjøpet.

– Drammen Teater brant ned i 1994, og i den forbindelse var det mange kjente skuespillere som donerte bort gjenstander som skulle finansiere oppbyggingen. Opsahl donerte skoene sine og dokumenterte det i et brev som følger skoene, med signatur og et klistremerke med hans tidligere bosted og telefonnummer.

Skoene ble brukt av Arve Opsahl i 13 av 14 filmer. Til høyre er det håndskrevne brevet som følger med. Foto: Privat
Skoene ble brukt av Arve Opsahl i 13 av 14 filmer. Til høyre er det håndskrevne brevet som følger med. Foto: Privat

Johannes forteller at han fikk tak i skoene fra vedkommende som hadde kjøpt de på auksjonen på 90-tallet.

22-åringen har eid skoene helt siden han begynte å samle, og forteller at han også har dressen og jordmor-taska som bestandig fulgte Carsten Byhring, og andre originale ting fra filmene.

– Et unikt stykke norsk filmarv

– Hvordan kom du frem til prisen på 25.000 kroner?

– «Alt koster», som Benny sier i en av filmene. Hvis man vil eie disse, så er det det man må ut med. Det er de verdt. Dette er et unikt stykke norsk filmarv fra den mest kjente filmserien som har blitt produsert i Norge.

– Skoene har gått rundt i Oslo i tre tiår. Olsenbanden er så folkekjært og tradisjonsrikt. Både unge såvel som bestefar på 80 har et forhold til filmene. De treffer så bredt og filmene lever godt den dag i dag.

Store sko å fylle

Han vil derimot ikke selge de gamle skoene til hvem som helst.

– Det er viktig for meg at det er noen som ser historien som skoene representerer. Noen som vil ta vare på de, og gjerne i den kontekst som skoene fortjener.

Sammen med skoene og det håndskrevne brevet fra Opsahl, følger også med et stillbilde av den kriminelle trioen – og skoene.

– På bildet ser man skoene i film nummer seks, «Olsenbandens siste bedrifter», fra 1975. Der ble skoene også brukt som en rekvisitt, avslutter samleren.

«Olsenbandens siste bedrifter» fra 1975. Foto: Privat.
«Olsenbandens siste bedrifter» fra 1975. Foto: Privat.