Slik får du saftig og mørt grillkjøtt

Helgrillet entrecote med urtesmør, bakt hvitløk, grillede tomater og hel mais.

Langtidsstek kjøttstykket på grillen i sommer. Her er Wenches beste tips for å få mørt og saftig kjøtt på grillen!

Hele kjøttstykker grilles ved indirekte varme, dvs. varme på hver side i grillen. Kjøttet legges på grillrist med varmen/rødglødende kull på hver side av kjøttet. Legg på lokk og varmen vil sirkulerer rundt kjøttet og kjøttstykket vil bli grillet uten at det blir brent.

Kjøtt i skiver grilles ved direkte varme, dvs. kjøtt legges på rist over varmekilden og stekes kun kort tid.

  • Helgrillet entrecote (fra kalv eller storfe) beregne 175-200 g kjøtt pr person. Entrecôttene bør være godt mørnet, spør i kjøttdisken
  • salt, grovmalt pepper
  • nøytral olje

Pensle den rene grillristen med litt nøytral olje, og legg på grillen over varme kull eller brennere rett før kjøttet skal legges på risten.

Stikk inn steketermometer midt inn i kjøttet (langsetter). Gni kjøttet inn med salt og pepper og legg kjøttet midt på den varme risten på grillen, varmekilden på hver side av kjøttet. Legg på lokket. Bruk en pinsett og snu på kjøttet en gang imellom.

Grilltiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet. Entrecôten Wenche grillet trenger 2 ½ -3 timer på grillen. En indrefilet av storfe trenger ca 45-50 min.

GRILLMAT OG DESSERT: Grill hel entrecôte og tilbehøret. Foto: TV 2
GRILLMAT OG DESSERT: Grill hel entrecôte og tilbehøret. Foto: TV 2

Følge med på steketermometer. Tiden er avhengig av om kjøttet er temperert før det legges på grillen, tykkelsen på kjøttstykket og hvor varm grillen er.

Når steketermometeret viser 50-55 C, legg kjøttet over på et dobbelt ark av tykk aluminiumfolie og smør hvitløkssmør (se egen oppskrift lengre ned) rundt kjøttet og pakk folien godt og tett sammen. Pakk så aluminiumfolie-pakken inn i et tykt håndkle/badehåndkle og la kjøttet hvile 50-60 min.

Tynnere stykker kjøtt som for eksempel indrefilet, får hvile 30-40 min.

Skjær kjøttet i skiver og server med poteter, hel grillet mais, grillet hvitløk og kryddersmør.

Hvitløksmør:

Kjør ca 200 g mykt smør i en hurtigmikser sammen med 2-3 fedd renset hvitløk, en god «neve» urter, og saft og skall (kun det gule) av ½ sitron.

Grillet mais:

Rensede maiskolber smørers med smør/hvitløkssmør og grilles over indirekte varme (dvs rett over varme kilden) i ca 20-30 min.

Grillet hvitløk:

Blir søtlig og mild på smak. Skjær toppen av en hel hvitløk, legg på et dobbelt ark aluminiumsfolie, hell over litt olje, dryss på litt salt og pakk sammen. Stekes på grillristen i 15-20 min.

Grillede poteter:

Jeg koker potetene med skallet på til potetene er knapt møre, damper dem godt. Legg på et dobbelt ark aluminiumfolie, og legg på grillristen. Tiden er avhengig av om potetene er kalde eller nykokte.

Har du ikke grill? Fortvil ei!

Entrecôte gnidd inn med salt og pepper kan tilberedes i stekeovn ved lav temperatur 90-100 oC. Stek til kjernetermometeret er 62-64 oC (medium stekt, rosa). Steketid 5-6 timer (avhengig av tykkelsen på kjøttet). Legg kjøttet over på aluminiumfolie som beskrevet under grilling av entrecôte og følg samme metode med hvitløksmør og hviletid innpakket i folie.