Hvor ble det av Jurassic Park-stjernene?

KVARTETT: Jeff Goldblum, Sir Richard Attenborough, Laura Dern og Sam Neill.
KVARTETT: Jeff Goldblum, Sir Richard Attenborough, Laura Dern og Sam Neill. Foto: Stella Pictures
Tjuefem år har gått siden de første satte beina sine på Isla Nublar. Men hva skjedde videre med filmens skuespillere?

Den aller første Jurassic Park-filmen hadde premiere i 1993, og ble en kassasuksess verden over.

Den dag i dag står filmen igjen som en klassiker, selv om det har kommet fire filmer til i serien om dinosaurene.

Mange skuespillere har vært innom filmene, men hvordan gikk det egentlig med dem etter den enorme suksessen?

Sam Neill (70) hadde rollen som Dr. Alan Grant, og 1993 var et ganske så bra år for den da 45 år gamle skuespilleren. I tillegg til «Jurassic Park» spilte han også i kritikerroste «The Piano». Åtte år senere gjentok han rollen som Dr. Grant i «Jurassic Park 3». De senere årene har han vært å se i flere store og kjente TV-serier, med «The Tudors» og «Peaky Blinders» som de mest populære.

I 2006 ble Neill utnevnt til fremtredende følgesvenn av New Zealands fortjenestorden. I 2009 ble æresbevisningen omgjort slik at han kunne putte «Sir» foran navnet sitt, men dette takket han nei til.

Visste du at han skal ha blitt vurdert til rollene som både James Bond og Indiana Jones?

Sam Neill. (FOTO: Stella Pictures)
Sam Neill. (FOTO: Stella Pictures)

Dr. Ellie Sattler ble spilt av Laura Dern (51). Dern var bare 26 år da hun fikk rollen i storfilmen, og også Dern gjentok rollen i «Jurassic Park 3» akkurat slik som Neill gjorde. I kjølvannet av den enorme suksessen fikk hun rollen i TV-serien «Ellen», der hun spilte Susan. Dern ble dermed kvinnen Ellen DeGeneres sto frem som homofil til, i en klassisk scene mellom de to i 1997. At Ellen sto frem som homofil skapte sjokkbølger i USA, og Dern ble et offer fordi det var henne Ellen spilte mot i serien. Hun fikk ikke en eneste jobb det kommende året.

Laura Dern. (FOTO: Stella Pictures)
Laura Dern. (FOTO: Stella Pictures)

Jobbtilbudene dukket dog opp igjen, og hun har spilt i flere filmer og TV-serier uten å stjele de store overskriftene. De siste årene har det derimot gått bra, med sentrale roller i den tredje sesongen av «Twin Peaks» og med glimrende rolletolkninger i både «The Tale» og «Wild». Sistnevnte film ble hun også Oscar-nominert for.

Visste du at Laura Dern spilte moren til Reese Witherspoon i «Wild» til tross for at hun kun er ni år eldre?

Jeff Goldblum. (FOTO: Stella Pictures)
Jeff Goldblum. (FOTO: Stella Pictures)

Jeff Goldblum (65) fikk rollen som Ian Malcolm, en rolle han har gjentatt flere ganger, nå sist i «Jurassic World: Fallen Kingdom». I 1996 hadde han en av hovedrollene i en annen 90-tallsklassiker, «Independence Day». Han gjentok rollen som David Levinson i «Independence Day: Resurgence» fra 2016. I 2014 spilte han i knallfilmen «The Grand Budapest Hotel». Han har også medvirket i en rekke TV-serier, med blant andre «Venner for livet», «Glee» og «Raines». Sistnevnte hadde han hovedrollen i.

Visste du at Jeff Goldblum og Laura Dern var forlovet fra 1995 til 1997?

Richard Attenborough. (FOTO: Stella Pictures)
Richard Attenborough. (FOTO: Stella Pictures)

John Hammond ble spilt av selveste Lord Richard Attenborough. Regissøren, produsenten og skuespilleren gjorde sin første rolle på over 14 år da han fikk rollen som Hammond i «Jurassic Park». Da var han 73 år. Dermed ble det ikke gjort så mye mer i årene etter, selv om han dukket opp i mindre roller i både filmer og TV-serier. Han døde i 2014, 90 år gammel.

Visste du Richard Attenborough var gift med sin kjære Sheila Sim fra 1945 til han døde? Det er smått imponerende 69 år.

De to barna, Tim og Lex, ble spilt av henholdsvis Joseph Mazzello og Ariana Richards.

Joseph Mazzello. (FOTO: Stella Pictures)
Joseph Mazzello. (FOTO: Stella Pictures)

Mazzello er superaktuell i en kommende storfilm. Han skal nemlig spille bassisten i Queen, John Deacon, i filmen om Freddie Mercurys liv, «Bohemian Rhapsody». I årene etter «Jurassic Park» var han med i en rekke filmer, men det er innsatsen hans fra de senere årene han er mest kjent fra. Han hadde sentrale roller i både Facebook-filmen «The Social Network» og i TV-serien «The Pacific».

Ariana Richards lever nå av å være en kritikerrost og prisbelønnet kunstner. Hun har også spilt i flere filmer og gitt ut musikk. I 2014 kom hun på 98. plass over de 100 beste barnestjernene gjennom tidene i en stor kåring hos VH1.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook