Gravet fisk fra Saltstraumen

  • ca 500 g fiskefilet uten skinn og ben
  • 2 ss sukker
  • 2 ss havsalt – Wenche brukte Arctic salt fra Saltstraumen
  • 1-2 ts grovmalt brent pepper (se egen oppskrift)
  • 2-3 ss akevitt eller gin, kan sløyfes
  • frisk dill

Bland sammen sukker, salt og pepper. Legg dill i bunnen av et fat med litt kanter, dryss på litt av krydderblandingen. Legg fiskefileten over og dryss over resten av krydderblanding. Avslutt med dill og hell over akevitt/gin.

Dekk med plastfilm eller matpapir og legg et lett press på toppen, f.eks. en liten tynn fjel. Sett kaldt i 2-3 døgn (kjøleskap). Tiden er avhengig av tykkelsen på laksefileten. Vend fileten et par ganger i døgnet.

Brent pepper

Legg hele pepperkorn i en stekepanne. Stek til pepperen begynner å «poppe» og blir godt stekt. Avkjøl. Knus i en morter.

Enkel sennepssaus

  • 1/2 dl grov, søt sennep
  • 2 ss sterk sennep, for eksempel dijonsennep
  • 1 ss sukker (begynn med 1/2 ss, smak deg fram)
  • 1 krm salt
  • 1 ½ ss eddik
  • 1-2 dl nøytralolje, soya, raps eller solsikke olje eller 2-3 ss rømme
  • finhakket dill og eventuelt rødløk
  • lefse/lompe, flatbrød eller grovt brød

Bland sammen sennep, sukker, salt og eddik. Tilsett oljen, litt av gangen. Visp godt til en blank og tykk saus. Tilsett dill og smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer sukker. Ønsker du mildere saus, kan du sløyfe olje og smake til med rømme.

Skjær rødløk i tynne skiver og legg i iskaldt vann i 20-30 min, det gjøre den litt mildere og sprøere.

GRAVET FISK: Å lage gravet fisk selv er enklere enn man tror. Foto: TV 2
GRAVET FISK: Å lage gravet fisk selv er enklere enn man tror. Foto: TV 2