«Svartisburger» med blåmuggost-saus og rognebærgelé

Wenche lager delikat turmat av charolais-kjøtt ved Svartisen i Nordland.

Møre biffstrimler:​​

  • 700-800 g mørt kjøtt fra storfe for eksempel entrecote (lam og mørt viltkjøtt kan også brukes)
  • 1-2 gulrøtter
  • 2 skiver sellerirot
  • salt
  • grovmalt pepper
  • smør til steking
  • urter

Blåmuggostsaus:

  • 2 dl innkokt kraft fra storfe eller lam
  • 3 dl seterrømme
  • 75-100 g blåmuggost (velg en norsk lokal blåmuggost)
  • 1-2 ss rognebær -eller akevittgelé
  • pepper

Begynn med grønnsakene. Rens og del grønnsakene i strimler og stek i smør til de er knapt møre. Dryss med salt, pepper og urtekrydder.

Skjær kjøttet i strimler («fingertykke») eller tynne skiver. Vend kjøttet i en blanding av salt, pepper og urtekrydder. Smelt smør i en stekepanne, la smøret bruse ferdig før kjøttet legges i pannen. Stek raskt ved høy temperatur. Ta opp kjøttet og la det hvile mens sausen lages. Kok opp innkokt kraft og rømme, rør sammen til en glatt saus før ostene smuldres inn. Begynn med liten mengde ost og smak deg fram til hvor mye ost du vil ha i sausen. Smak til med rognebærgelé og pepper. Du trenger ikke salt, det er nok salt i osten.

DELIKAT TURMAT: Lag burger av storfekjøtt ute på tur. Foto: Erik Manshus
DELIKAT TURMAT: Lag burger av storfekjøtt ute på tur. Foto: Erik Manshus