Wenche, reporter Bjarte og fotograf Erik er i den berømte «hulen» på Torghatten i Brønnøysund. Når man er på tur i fjellet må man ha mat – da er det perfekt med mettende og gode havregrynspannekaker.

Røren kan lages hjemme og ta med ut på tur. Fyll røren i en boks med «helletut» eller i en stor flaske, da blir det lettere å helle i pannen. Røren kan lages dagen i forveien. Blir den for tykk, kan du spe den ut med litt vann eller melk!

Stekes på takke (stekeplate) over bålet eller i stekepanne på stormkjøkken.

Havregrynspannekaker med stekte epler og løk, pyntet med tørkede kornblomster

  • 2 egg
  • ½ dl sukker
  • 3 dl kefir/kulturmelk
  • ca 3 dl hvetemel gjerne tilsatt litt grovt mel
  • 1 dl havregryn
  • 1 ts natron
  • 1 krm salt
  • ½ dl rapsolje til baking eller smeltet smør

Visp egg og sukker godt sammen.

Tilsett melk og dryss i hvetemel fint og grovt og havregryn blandet med natron og salt. Visp til en glatt røre.

La røren stå og «svelle» (hvile) i 15-20 min.

Legg en stor skje røre på takke eller i stekepanne med litt stekefett/olje. Jevn røren ut med skjeen til svelen får en diameter på ca 10 cm. Stek lysbrune på hver side ved middels varme 2-3 min på hver side (steketid avhengig av tykkelse). Ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca ½ cm.

Smør svelene med for eksempel litt smør og legg over skiver av brunost og syltetøy, eller et lite dryss med sukker.

Svelene kan også serveres som tilbehør til spekemat eller sprøstekt bacon, stekte epler og løk.

DELIKATESSE PÅ TUR: Lag havregrynspannekaker med nydelig tilbehør på tur. Foto: TV 2
DELIKATESSE PÅ TUR: Lag havregrynspannekaker med nydelig tilbehør på tur. Foto: TV 2