Grove bryteboller bakt med cottage cheese

12-14 stk. Oppskriften kan dobles.

  • 3 dl melk
  • 200 g cottage cheese
  • 25 g smør eller 2 ss olje
  • 1 ts salt
  • 25 g gjær
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl hele knuste linfrø
  • 5 dl sammalt hvete grov
  • ca 5 dl hvetemel
  • egg til pensling og linfrø, valmuefrø eller sesamfrø til dryss

Varm melk, cottage cheese og smør/olje til fingervarmt.

Elt sammen melkebandlandingen, salt, grov sammalt hvetemel og ca 3 dl hvetemel for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett resten av hvetemelet litt etter litt til du får en glatt, smidig, men ikke for fast deig. Dekk til bakebollen og sett til heving 30-40 min.

Ta deigen ut på bakbordet, elt sammen, del i 12-14 biter og trill ut til runde boller.

Sett bollen med litt avstand på et bakepapirkledt stekebrett, slik at bollene vil ese sammen under etterlevingen. Dekk med et klede. Etterhvev i 30-40 min. Pensle med egg og dryss med frø. Strek i varm stekeovn 225°C i 12-15 min på midterste rille. Avkjøl på rist. Vil du ha myk skorpe avkjøl under et klede.

Hjemmelaget knekkebrød (to stekebrett)

  • 1 ½ dl havregryn
  • ¾ dl rugflak, speltflak eller byggflak (sjekk hos helsekosten)
  • 1 ½ dl grov sammalt hvete
  • 1 ½ dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 ½ dl linfrø (jeg pleier å bruke like deler hele og knuste linfrø)
  • 1 ts flaksalt
  • 3-3 ½ dl vann eller Farris

Varm stekeovnen på varmluft til 170°C.

Rør sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vann/Farris og rør sammen til en «grøtete» konsistens.

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel «røren» utover stekebrettene, bruk en bakespatel eller en slikkepott eller legg et bakepapir over og kjevle ut til en jevn masse.

Dryss eventuelt litt linfrø eller gresskarkjerner over.

Sett stekebrettene i stekeovnen. Stek i ca 10 min. Ta ut og bruk en kniv eller et pizzahjul og del i like store biter. Sett stekebrettene tilbake i stekeovnen, stek videre. Bytt plass på stekebrettene ca hvert 20 min, total steketid ca 1 time.

Følg med: Stekeovner kan variere litt i steketemperaturen.

Etter steking, brekk knekkebrødene fra hverandre og avkjøl hel på en rist, før de legges i kakebokser (ikke plastposer/fryseposer da vil de lett bli myke).

LUNE RUNDSTYKKER: Bryteboller og hjemmelaget knekkebrød er en suksess på bordet! Foto: TV 2
LUNE RUNDSTYKKER: Bryteboller og hjemmelaget knekkebrød er en suksess på bordet! Foto: TV 2