Dette trenger du:

Til 4-5 personer

  • Ca. 400 g torsk uten skinn og ben
  • Hvit saus
  • 60 g (3 ss) smør
  • 60 g (5 ss) hvetemel
  • 4 ½ dl melk
  • ¼ - ½ finsnittet purre
  • 4 egg
  • Salt, pepper og ¼ - ½ ts finrevet muskat
  • Finhakket/malt brød eller griljermel, evt. brød i små biter

Slik gjør du:

Skjær fisken i biter (ikke for store). Varm stekeovn til 230 ºC.

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring. Sausen skal være tykk. Tilsett fisk i biter og finsnittet purre i den varme sausen. Smak til med salt, pepper og finrevet muskat. Rør eggene lett sammen og vend dem inn i sausen med fisk. Hell over i en smurt form. Dryss brød på toppen.

Sett i varm stekeovn på nederste rille. Senk temperaturen til 200 ºC og stek i 40-50 min. Blir brødet på toppen mørkt, senk temperaturen til 180 ºC. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og gjerne revet eple.

Ringle over en dressing av presset sitronsaft, litt honning eller noen sukkerkorn.

Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk/opptint frossenfisk. Rå fisk vil gi fra seg væske, viktig at den hvite sausen er tykk.