Martine Kongtorp (27) fra Aurskog er en av deltakerne i årets sesong av Sommerhytta.
Her kjemper hun og søsteren Helene Kongtorp (24) om å vinne hytta som de pusser opp ved innsjøen Lyseren i Ytre Enebakk i Akershus.
For Martine ble det en turbulent start på innspillingsperioden. To uker inn i innspillingen fikk hun nemlig beskjed om datteren Amalie (2) hadde blitt syk.
– Jeg fikk en telefon fra svigermor om at Amalie var veldig tørst, grinete og sliten. Hun ville ikke sove, men bare drikke vann, forteller Martine til TV 2.
Fikk påvist diabetes
Innspillingen av Sommerhytta foregikk i ti uker på sensommeren og høsten i fjor, og arbeidsdagene varte fra klokken 7.00 til 22.00. Planen var derfor at Martines samboer, foreldre og svigerforeldre skulle passe datteren mens hun var opptatt med oppussingen.
Martine kjørte hjem da hun fikk beskjeden fra svigermor, og da merket hun og samboeren at datteren ikke var lik seg selv.
– Hun er stort sett blid og lett å ha med å gjøre, men nå ble hun sint da vi prøvde å ta fra henne vannflasken. Vi skjønte raskt at det kunne være diabetes, siden vi kjente igjen symptomene, forteller Martine, som har flere i familien som lider av sykdommen.
Diabetes
Diabetes er en sykdom i bukspyttkjertelen som fører til at kroppen ikke produserer nok av hormonet insulin.
Dette fører til at sukkeret hoper seg opp i blodet, og man får høyt blodsukker.
Behandlingen av diabetes type 1 er tilførsel av insulin, som settes i huden ved hjelp av en sprøyte.
I Norge får 22-26 av 100.000 barn diabetes hvert år.
Kilde: NHI.no
På legevakten viste målingene at blodsukkeret til datteren var svært høyt, og familien ble sendt videre til Akershus universitetssykehus. Der fikk de bekreftet at datteren har diabetes.
– Hun hadde nok hatt diabetes i noen uker før vi oppdaget det. Dette var midt oppi at hun startet i barnehagen, så vi tenkte først at noen av symptomene kom av at hun hadde fått en ny hverdag, sier Martine, som til vanlig jobber som skoleassistent.
Ti dager på sykehuset
Trolig hadde kroppen til datteren sluttet å produsere insulin helt den kvelden de tok henne til sykehuset.
Familien måtte bli på sykehuset i ti dager. Der fikk de lære hvordan de skal behandle sykdommen. Resten av livet må datteren ha sprøyter med insulin morgen og kveld, samt hver gang hun spiser.
– De to første dagene var hun ikke så fornøyd med å få sprøyter, men etter det har hun ikke sagt et pip. Hun skjønner nok at det er bedre å få det stikket enn å ha høyt blodsukker. Hun har taklet det kjempebra, sier Martine om datteren.