Ikke kast matrestene – lag heller deilige nye retter
Bra godt (TV 2): Tørt brød og gamle grønnsaker får nytt liv i disse oppskriftene!
Tomatsuppe med krutonger
Suppe er en ypperlig måte å få brukt opp grønnsaksrester på! Bruk de grønnsakene du har liggende.
- 5 ss smør
- 4 skiver skiver brød, gjerne tørt
- 0.5 ts mineralsalt
- 2 sjalottløk eller 1 gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 gulrøtter
- 1 paprika
- 500 ml grønnsakskraft eller buljong
- 2 bokser finhakket hermetisk tomat (400 gram per boks). Hvis du har tomater liggende kan disse erstatte en av boksene
- 1 ts tørket basilikum
- 2 hardkokte egg
- rømme
- ost
Slik går du frem:
Hakk opp grønnsakene, og fres i en panne sammen med smøret. Deretter tilsettes buljong, to bokser finhakket tomat og en teskje tørket basilikum. La det hele småkoke i ca 10-15 min, til grønnsakene er møre. Kjør stavmikseren gjennom suppen til den blir jevn. Smak til med salt og pepper.
Krutonger:
Varm 2 ss smør i en stekepanne. Del brødskivene i små firkanter (1,5-2 cm). Stek brødbitene i 2-3 minutter på hver side. Tilsett mineralsalt.
Ha brødkrutongene på bkjøkkenpapir å en rist til avkjøling.
Serveres med revet ost, hardkokt egg, rømme, frisk basilikum. Hvis du har kjøttrester kan dette også brukes.
Epleform med pekannøtter
Dette trenger du til 4 personer:
- 2 epler, i 2-3 med mer tynne skiver
- 1 håndfull pekannøtter
- 1 ts Ceylon kanel
- 1-2 ss kokosblomstsukker
- 4 ss gresk yoghurt (Synnøve Finden)
Vask og del eplene i skiver. Behold det næringsrike skallet på. Legg skivene i et tynt lag (gjerne et enkelt epleskivelag) utover i en ildfast form. Strø kanel, kokosblomstsukker og hele pekannøtter over.
Stekes på 180 gC i ca 15 min til epleskivene er møre og nøttene så vidt begynner å bli gylne.
Epleformen serveres varm, i porsjonsskåler med litt gresk yoghurt.
Så er det bare å kose seg med en nydelig hverdagsdessert!