Lammegryte med kikerter og rotgrønnsaker

Kjøtt fra beitedyr, fiberrike rotgrønnsaker, hvitløk, løk og kikerter er mat for Bakterie-Mons.

I denne lammegryta får du alt dette i passe porsjoner. Godt for både kroppen og for miljøet.

Dette trenger du til 4 personer:

  • ca.600 gram lammekjøtt i terninger (bok, nakke)
  • 3 ss. smør til steking
  • ca. 500 g kålrot, i terninger (1,5x1,5 cm)
  • 2 store gulrøtter, i skiver (ca.175 g)
  • 1 pastinakk, i terninger (ca.150 g)
  • 0,5 dl ekstra virgin olivenolje
  • ca. 200 g kikerter (1 kokte)
  • 2 gule løk, grovhakket
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • ½ rød chilli, hakket uten frø
  • ½ ts spisskummen
  • 1 ss karri
  • 1 ss tomatpurè
  • 100 g hakket soltørket tomat
  • 5 dl øko grønnsaksbuljong (1 ss øko buljongpulver + 0,5l vann)
  • jevning av 2 ss øko finmalt spelt + 0,5dl kaldt vann
  • havsalt og sort kvernet pepper etter smak
  • fersk hakket bladpersille og timian strøs over

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i store terninger.

Varm en stekepanne og tilsett 2 ss smør.

Brun kjøttet i gryta på moderat temperatur. Krydre med havsalt og sort, kvernet pepper.

Hell kjøttet over i ei gryte.

Grovhakk løken og la den surre i 1 ss smør til den er blank.

Tilsett hvitløk, chili, spisskummen, tomatpurè, karri og soltørket tomat. La det surre i ett minutt før du slår grønnsaksbuljongen over. Slå det over kjøttbitene i gryta.

Rens og hakk grønnsakene i biter og ha dem oppi gryta sammen med kikertene. La så gryta putre på lav temperatur i 30-40 minutter til grønnsakene er møre.

Jevn til slutt gryta med meljevning om nødvendig. La putre i 10 minutter så melsmaken forsvinner.

Smak til med havsalt og pepper og strø frisk timian og hakket bladpersille over ved servering.

Smuldrepai med blåbær

  • 500 g blåbær (friske eller frosne*)
  • 2,5 dl naturlig glutenfritt mel**
  • 2 dl glutenfri havregryn
  • 2 dl kokosblomstsukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1 dl smeltet smør
  • 1 dl hakkede mandler (kan kuttes)
Smuldrepai med blåbær.
Smuldrepai med blåbær. Foto: Bra godt / TV 2

*bruker du frosne bær så la dem tine i et dørslag så overflødig bærsaft kan renne ned i en bolle. Ellers kan smuldrepaien bli litt rennende. Bærsaften kan du ha i en smoothie.

** bruk mel av mandelmel, bokhvete, hirse, kokosmel, havremel og andre naturlig glutenfrie melsorter. Bland gjerne litt ulike varianter og prøv deg frem.

Slik gjør du:

Tin bærene.

Forvarm ovnen til 200gC.

Bland alle ingrediensene til deigen i en bolle og smuldre det godt sammen med fingrene. Fordel bærene i en ildfast form. Ha smuldredeigen over bærene. Dryss over med hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter. Steketiden varierer litt, så følg med. Paien skal bli gyllen og litt sprø på toppen.