Italiensk tomatsuppe – helt fri for gluten og melk

Deilig og varm suppe med pesto, servert med focaccia og capresesalat.

Tomatsuppe med pesto

Suppen er gluten– og melkefri.

  • ca 1 kg plommetomater eller 2-3 bokser hermetiske tomater
  • 2 løk
  • 4 ss olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk
  • ca 8 dl grønnsakkraft eller hønsebuljong
  • ½ ts sukker
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 8-10 blader frisk basilikum
  • salt, pepper
  • eventuelt et par dråper Tabasco

Urtesaus/pesto:

  • 1 potte basilikum
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • 3-4 ss nyrevet parmesan, sløyf for melkefri
  • ca 1½ dl olivenolje
  • salt, pepper

Ferske tomater må flås. Skjær et lite kryss på undersiden av tomatene, legg i kokende vann i ca 1 minutt og så over i kaldt vann. Trekk av skinnet og skjær vekk det harde stilkfestet. Eller bruk hermetiske tomater.

Grovhakk løk og surr myk i olje. Tilsett hakkede tomater, hakket hvitløk og kraft. Kok opp og la trekke under lokk i ca 20 min. Ta av lokket og la suppen trekke videre uten lokk i 10-15 min.

Tilsett basilikumblader og kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper, litt sukker og balsamicoeddik.

Lag pesto mens suppen koker. Plukk bladene fra en potte basilikum og ha over i en foodprocessor sammen med hvitløk, pinjekjerner (lettstekte uten smør) og parmesan. Kjør sammen og spe med olje. Smak til med salt og pepper.

Server med focaccia og capresealat:

Focaccia

  • 4 dl lunkent vann
  • 2 ts tørrgjær eller ¼ ferskgjær
  • ½ dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • ca 8 dl hvetemel
  • eventuelt sorte oliven

Elt sammen til en litt "klissete” deg. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min.

Fordel deigen i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne. Etterhev ca 40 min.

«Drypp» litt olivenolje over det ferdighevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt og stek på nederste rille i varm stekeovn 200°C i ca 20 min.

Avkjøl på rist.

Capresesalat

Skjær fersk mozzarella og solmodne tomater i skiver, og legg taksteinsvis på tallerken. Dryss eventuelt over litt finhakket løk (se tips) og litt finhakket hvitløk, flaksalt (eventuelt litt grovmalt sort pepper), frisk basilikum og noen dråper balsamicoeddik og extra virgin olivenolje.

Tips: Legg finhakket løk i iskaldt vann i 15-20 min for mildere smak.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook