TILBAKE PÅ SCENEN: Alexander Rybak stilte i MGP. Her er han avbildet på generalprøven før årets norske finale. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TILBAKE PÅ SCENEN: Alexander Rybak stilte i MGP. Her er han avbildet på generalprøven før årets norske finale. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Rybak tilbake på MGP-scenen: – Hjelp, han kommer til å vinne

OSLO SPEKTRUM (TV 2): Lørdag kveld kom øyeblikket mange ventet på – Alexander Rybak (31) var tilbake på MGP-scenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld var det klart for den norske finalen i Melodi Grand Prix, og ni år etter at han vant hele Eurovision, var den folkekjære Fairytale-artisten Alexander Rybak tilbake på scenen.

Han sang den sprudlende poplåta «Thats how you write a song», som han har skrevet selv, og han dro også opp fela på slutten av låta.

Sangen fikk delte reaksjoner i Norge, og også i Europa, der mange fulgte den norske finalen.

– Hjelp, Rybak kommer til å vinne, skrev en som kaller seg Jamie på Twitter.

– Rybak, du var perfekt!!! skriver en annen.

– Vondt å stå igjen

Og mens noen mener han kommer til å vinne, er det andre som mener at han kunne gjort det bedre.

– Jeg blir veldig skuffet dersom Norge sender Alexander Rybak ... De har ca. fem andre sanger som jeg ville elsket å se, skriver en.

Da favorittstemplene fra den internasjonale fagjuryen skulle deles ut, var det tydelig at Rybak seilet opp som en stor favoritt. Han fikk hele fire av de ti flaggene fra Europa-juryen.

Da fagjuryens stemmer og seernes stemmer var talt opp, ble det klart at de fire finalistene som fikk komme videre var Rebecca Thorsen (19), Stella Mwangi (31) og Alexandra Rotan (21), Aleksander Walmann (32) og Rybak.

Rybak var den aller siste som ble ropt opp.

– Det var vondt å stå igjen, men det er ikke vondt nå, sa han fra scenen.

– Jeg var nervøs for å gå tom for pust, men hadde litt igjen til den siste oppoverbakken, sa han om sin egen opptreden.

Deretter ble det klart at Rybak og Rebecca var de to som skulle ut i duell – de to forhåndsfavorittene leverte.

Flere tidligere vinnere med

Og det er ikke bare Rybak som er med som tidligere vinner – alle de fire bidragene som gikk videre til kveldens semifinale har nemlig en tidligere vinner involvert.

Den tidligere MGP-vinneren Stella Mwangi var førstemann ut på scenen, sammen med Alexandra Rotan. De skapte liv i salen med et sprekt sceneshow og låta «You Got Me».

Aleksander Walmann (32) er tilbake på scenen kun ett år etter at han representerte Norge i Kiev. Det er det kun Jahn Teigen som har gjort tidligere. Walmann stiller med låta «Talk to the Hand», som er skrevet av blant annet JOWST.

Også Kjetil Mørland, som vant MGP med låten «A Monster Like Me» i 2015, stilte på nytt i år. Han skrev låta «Who We Are», som ble fremført av det 19 år gamle sangtalentet Rebecca. Salen så ut til å elske den unge sangeren.

Alejandro Fuentes (30), som vi først ble kjent med i Idol i 2005, stilte i MGP for aller første gang – og det med en låt på spansk. Men Alejandro kom ikke med videre til finalen i kveld.

En av de som skapte aller mest stemning i salen, var Vidar Villa (26), som stilte med partylåta «Moren din» – men heller ikke han kom seg videre til finalen.

STORFAVORITT: Rebecca Thorsen på 19 år sang seg inn i manges hjerter lørdag kveld.
STORFAVORITT: Rebecca Thorsen på 19 år sang seg inn i manges hjerter lørdag kveld. Foto: Braastad, Audun

Avgjøres av folket og fagjury

I årets MGP-finale er det ti bidrag. Det er både det norske folket og en internasjonal fagjury som skal kåre fire semfinalister.

Den internasjonale fagjuryen består av folk fra ti europeiske land. Deres poeng slås sammen med SMS-stemmene fra TV-seerne, og de vektes 50 prosent hver. De fire bidragene som har fått mest poeng totalt, går videre til semifinalen. Etter dette er det kun det norske folk som bestemmer.

To av de fire semifinalistene går videre til en gullduell. Her skal de begge fremføre sin låt på nytt, før en vinner kåres.