Bent stiansen viser:

Tre måter å lage skrei på

Nå er det høysesong for skrei! Mesterkokk Bent Stiansen viser hvordan man enkelt kan tilberede fisken på tre forskjellige måter. Stekt, kokt og ovnsbakt.

Alle oppskriftene på fisk er beregnet til fire personer.

Pannestekt skreifilet

  • 800 g skreifilet med skinn
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper
  • ½ dl solsikkeolje
  • 4 fedd hvitløk med skall
  • 4 stilker timian
  • 1 ss smør
  • 2 ts sitronsaft

Slik gjør du:

Del skreifileten i 8 like store biter, salte og pepre dem. Varm en stekepanne, gjerne teflon, på medium/sterk varme. Ha i solsikkeolje.

Legg i skreibitene med skinnsiden ned og stek i 3 minutter på medium/sterk varme. Snu dem og stek i 1 minutt.

Tilsett knuste hvitløkfedd med skall, frisk timian og smør.

Stek i ett minutt til og hell smøret over fisken, med en skje, et par ganger.

Server fisken rett fra pannen, gjerne med fettet fra pannen tilsatt noen dråper sitronsaft.

Saftigere, varmere og bedre fisk er det vanskelig å lage.

Kokt skreifilet

  • 800 g torskloin
  • 1/3 dl havsalt pr. liter vann

Slik gjør du:

Skjær torsken i 5 cm tykke skiver. Kok opp rikelig med vann med 1/3 dl havsalt pr. l. vann. Ha i fiskestykkene og la de trekke i sydende vann i 5 minutter.

La gjestene vente på skreien og ha alt det andre tilbehøret varmt og ferdig før skreien tas opp av vannet.

Ovnsbakt Skreifilet

  • 800 g skreiloin delt i 8 biter
  • 1 ½ ts salt
  • 1 ts kvernet sort pepper
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Varm ovnen til 220 grader varmluft.

Salte og pepre torskebitene. Vend de i olivenolje og legg de i en ildfast form. Bak fisken i ovn 6 minutter.

Dryss på litt sitronsaft og server.

Sandefjordsmør

  • 2 dl fiskekraft eller vann og ¼ fiskebuljongterning.
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 dl fløte
  • 1 ts maisstivelse (Maizena)
  • 150 g usaltet smør
  • 1 ss hakket persille
  • ½ ts salt
  • Kvernet hvit pepper

Slik gjør du:

Kok opp fiskekraft med sitronsaft og fløte. Kok så ned til 1 dl og jevn sausen med maisstivelse utrørt i vann.

Pisk inn små terninger av kaldt smør. Hold kjelen ved siden av den varme platen, slik at sausen ikke skiller seg. Det kan den hvis sausen fosskoker.

Smak til med salt, pepper og hakket persille.

Kokte gulrøtter

  • ½ kg gulrøtter
  • 2 dl vann
  • 1 ss smør
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker

Slik gjør du:

Skrell gulrøttene og kutt i skiver eller stenger. Dette has i en kjele med vann, smør, sukker og salt.

Kok opp og kok gulrøttene uten lokk i 7 minutter.

Det er fint om noe av vannet fordamper slik at væsken som er rundt gulrøttene tykner og glaserer gulrøttene.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook