Gartneren og miljøarbeideren Eunike Hoksrød (39) ble en kjent og kjær skikkelse da hun deltok i Farmen forrige høst, og hun kjempet seg til en andreplass i realitykonkurransen.
Men deltakelsen har ikke bare ført med seg positive ting. I kjølvannet av Farmen-deltakelsen har hun merket en bølge av hets fordi hun er lesbisk og åpent viser sin kjærlighet til kona Vibekke Hansen.
– Jeg har merket en stor endring. Når man er i mediene, og spesielt i saker på nett, så blir det veldig mye. Jeg er jo vant til å bare omgås folk som er koselige og greie, og har derfor ikke blitt utsatt for noe særlig hets tidligere, forteller Hoksrød til TV 2.
Etter å ha blitt «allemannseie» på Farmen, har hun derimot fått høre både det ene og det andre.
– Det er folk som kaller meg for jævla lesbe, de kaller meg mannedame og omtaler meg som «han». De har ikke grenser for hva de lirer av seg, sier hun videre.
– Bekymringsfullt
Både Eunike og TV 2 har gått igjennom kommentarfeltene i sosiale medier for å se hvem som står bak hetsen, og det er et klart flertall av norske damer på 40 år eller eldre, som står bak de hatefulle ytringene.
– Det bekymrer meg at voksne mennesker kan ha slike holdninger. Tenk hva barna får høre over middagsbordet hjemme. Jeg hadde håpet at vi skulle ha kommet lenger i 2018, forteller Hoksrød til TV 2.
Angrepet på byen
Tidligere denne uken skrev TV 2 om Camilla Cox Barfot (32), også kjent fra Farmen, som ble angrepet på byen fordi hun festet sammen med sin homofile kompis.
Camilla brakk skulderbladet under angrepet, og tilbragte natten på legevakta, mens kompisen kom uskadd fra det. Først ville ikke Camilla anmelde saken, men hun har senere ombestemt seg, og saken etterforskes nå av politiet.
Hatkrimgruppa ved politiet i Oslo opplyser til TV 2 at det er store mørketall innen hatkriminalitet, fordi ofrene ofte ikke anmelder saken.
– Doble mørketall er et fenomen i disse sakene. Det vil si at man har mørketall både fordi forholdene ikke blir anmeldt til politiet, men også at politiet ikke alltid klarer å fange opp hatmotivet i de saker som blir anmeldt til oss. Det er viktig for oss at de fornærmede anmelder alle saker til oss, selv med ukjent gjerningsperson. Dette for at vi kan avdekke flere saker, sier fungerende førstebetjent Abetare Krasniqi til TV 2.
TV 2 har snakket med et ti-talls offentlige personer i Norge, som også er lesbiske eller homofile. De skildrer et bilde som viser at Norge fortsatt har en vei å gå.